Belföld

Az Országház felújítását is felfüggesztik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Azok után, hogy megjelent a kormányhatározat, aminek értelmében megnyílik a lehetőség az Országház renoválására, és miután a DK megüzente a kormánynak, hogy inkább a Rezsimentő Alapba tegye be az erre szánt félmilliárd forintot, újabb fordulat állt be a történetben csütörtök este.

Kiadott ugyanis egy közleményt az Építési és Beruházási Minisztérium, melyben jelezték, hogy egyelőre nem kezdődik el az Országház belső felújítása. Mint írják, a kormány a válság miatt és a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében felfüggesztett minden, még el nem kezdett beruházást, és ez érvényes az Országház korszerűsítésére is.

A tájékoztatás szerint a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat nem az Országház felújításáról, hanem a várhatóan többéves belső felújítás lehetőségeinek megvizsgálásáról szól. A kormány arról döntött, hogy „amikor az anyagilag lehetséges, támogatja a sok szempontból elavult Országház belső rekonstrukciójának elindítását”.

„A 120 éves Országház külső felújítása ugyan befejeződött, de ahhoz, hogy a következő 120 évben is a magyar törvényhozás otthona lehessen, energetikai, gépészeti, biztonsági rendszereit, elektromos hálózatát sürgősen korszerűsíteni kell” – áll a közleményben, azzal megtoldva, hogy ahhoz, hogy ezt a munkát a szakemberek az anyagi források rendelkezésre állása után megkezdhessék, arra van szükség, hogy a rekonstrukció lehetőségeiről 2023 közepéig terv készüljön.

Addig azonban az Országgyűlés épületének belső, tervezett munkálatai csak bizonytalan tervek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik