Belföld

Így újult meg 90 év után a Parlament

Elkészült a parlament homlokzatának felújítása. Az épületet kívülről gyakorlatilag újraépítették. Állítólag a következő száz évben nem lesz szükség állványokra.

Vége a felújításnak, nincs több állvány az Országház körül. Erre az utóbbi évtizedekben nemigen volt példa. A homlokzatot nem sokkal az után kezdték újítgatni, hogy az ország háza elkészült, tehát már a múlt század harmincas éveiben, mert a mészkő, amit használtak hozzá, túl puha volt, koszolódott és egyszerűen elkopott.

“Itt vannak olyan kollégák, akik 10,20,30 sőt, 40 éve dolgoznak ezen. Itt kezdtek inasként, és innen mennek nyugdíjba” – mondta a munkások egyike a Hír24-nek.

A jelenlegi felújítási ciklus egyébként – először az egyik oldalon, aztán a másikon húzták fel az állványokat és cserélték ki a köveket, aztán még össze is hangolták és megtisztogatták hatvan év különböző felületeit – éppen 25 éve tart.

Összesen 15 ezer köbméter mészkövet kellett kibányászni, 35 ezer darab követ kellett megfaragni hozzá.

Hogy mennyibe került a felújítás 90 év alatt, azt senki sem tudja. Annak idején az épület 37 millió aranykoronából épült fel. Ez mai áron több mint 90 milliárd forint.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik