Belföld

Pénzmosással vádolnak két ügyvédet a társaikkal

Vádat emelt a Veszprém Megyei Főügyészség különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és más bűncselekmények miatt egy 28 éves férfi és hét társa, köztük két ügyvéd ellen, akik “számlaeltérítéses” csalásból pénzt szereztek meg, majd valótlan jogcímeken továbbutalták vagy készpénzben felvették.

A Veszprém Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a két Fejér megyei ügyvéd a névleges ügyvezetőkkel létrehozott, ténylegesen nem működő cégek alapításában, névváltoztatásában, illetve ezek előkészítésében működött közre.

Az ügy többszörösen büntetett előéletű, 28 éves vádlottja és az egyik ügyvéd 2020 nyarától 2021 júniusáig jutott hozzá – további vádlottak bevonásával – “számlaeltérítéses” csalásból eredő pénzhez, amelyet megtévesztett szlovén, angol, görög gazdasági társaságok utaltak át a cégek számlájára. A pénzt eredetének leplezésére az elkövetők fiktív jogcímen utalták tovább vagy készpénzben felvették.

Az ügyészség hat vádlottra végrehajtandó, két terheltre felfüggesztett börtönbüntetést kért, hármukkal szemben pedig a szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabását is kérték  Indítványozta továbbá, hogy a bűnös úton szerzett összeg erejéig a bíróság rendeljen el vagyonelkobzást a terheltekkel szemben, az ügyvédként dolgozó egyik vádlottat végleg, társát pedig határozott időre tiltsa el az ügyvédi foglalkozástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik