Belföld

Négy és fél évet kértek a szekszárdi tragédiát okozó bódult sofőrre

Halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt állítja bíróság elé a Szekszárdi Járási Ügyészség azt a 28 éves férfit, aki új pszichoaktív szer hatása alatt okozott halálos balesetet tavaly júniusban.

Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy 4 év 5 hónap börtönt és 4 év közügyektől eltiltást kértek a vádlottra arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalásról. Emellett arra is indítványt tettek, hogy a vádlottat végleg tiltsák el a közúti járművezetéstől. Kérdésünkre elmondta még, hogy a vádlott mindent beismert a nyomozati szakban.

A vádirat szerint a terhelt lakott területen kívül, egy benzinkutat és az 56. számú főutat összekötő szervízúton vezette a testvére kocsiját jó látási viszonyok között. De a  KRESZ szabályait megszegve úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt állt. A vezetés előtt ugyanis új pszichoaktív anyagokat fogyasztott, mégpedig a hasis és a marihuána hatóanyagához hasonló hatású, de mesterségesen előállított szintetikus vegyületet.

A kereszteződéshez érve az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére sem biztosított elsőbbséget a főúton haladó másik kocsinak, hanem bódult állapota miatti figyelmetlenségből a jobbról érkező kocsi sávjába hajtott. A megengedett sebességnél is lassabban haladó másik autós vészfékezett, de így sem tudta elkerülni az ütközést, és az elé hajtó autó jobb hátuljának ütközött.

Az ütközés következtében a vádlott autója megpördült és a szalagkorlátba csapódva az útszéli vízelvezető árokba csúszva állt meg, míg az érkező autó szintén a jobb oldali szalagkorlátnak ütközött.

A férfi autójának jobb hátsó, 39 éves utasa az ajtó oldalüvegén át az árokba kiesett, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházban belehalt a sérüléseibe. A vádlott autójának jobb első utasa súlyos sérüléseket szenvedett, míg a vétkes sofőr és a másik autó utasai nem sérültek meg, azonban mindkét kocsiban jelentős anyagi kár keletkezett.

A vádlottat hat évvel ezelőtt már elítélte a bíróság bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt. A soron kívüli orvosi vizsgálata alkalmával pedig alkalmatlanná nyilvánították a vezetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik