Belföld

Jogerősen is tényleges életfogytiglant kaphat az üveg borért gyilkoló kovácsvágási férfi

police.hu
police.hu

Jogerősen is tényleges életfogytiglant kaphat az a kovácsvágási férfit, aki több, mint tíz évvel ezelőtt eltörte egy 81 éves asszony nyakcsigolyáját egy üveg borért..

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben az előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas célból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt elítélt férfi büntetését.

A mélyszegénységben élő férfi elhatározta, hogy betör a közelükben élő tehetős férfi édesanyjához, és akár meg is öli. Megfigyelte az asszony napi rutinját, mozgását, majd 2011 januárjában egy éjszaka az áldozat házához ment, megvárta, hogy a nő elaludjon, majd behatolt a házba és értékek után kutatott.

Az asszony azonban felriadt a zajra, ezért a férfi rátámadt, a fejét ütötte, majd a nyakát hátrafeszítve eltörte nyakcsigolyáit, majd fejbe rugdosta. Ezután gyertya fényénél kutatott tovább, de semmilyen értéket nem talált, végül csak egy ezer forintot érő üveg bort vitt magával.

A helyszínről menekülve levette cipőjét, amit utóbb a véres ruháival el is égetett, illetve borssal szórta fel az utat, hogy nyomára a szaga alapján se lehessen bukkanni. A bort pedig megitta.

Az áldozat a bántalmazás után még néhány percig élt, ezalatt az élet kioltásával együtt járó fájdalmat és szenvedést messze meghaladó kínokat élt át. A vádlott az elsőfokú eljárásban nem tett érdemi vallomást. Az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát, tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt állította, hogy összeesküvés áldozata. A férfit tényleges életfogytiglanra ítélte a Miskolci Törvényszék szeptember közepén elsőfokon.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. Azt írták, hogy a terhelt rendkívül brutálisan elkövetett bántalmazás különösen súlyos testi-lelki szenvedést okozott az idős áldozatának, akinek esélye sem volt a védekezésre. A számos súlyosító körülmény miatt a büntetés célja kizárólag a lehető legsúlyosabb büntetés alkalmazásával, azaz a férfi társadalomból való végleges kizárásával érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik