Belföld

Rosszul lett ítélethozatal közben az öt embert is kizsákmányoló budapesti emberkereskedő

Öt év fegyházra és hat év közügyektől eltiltásra ítéltek emberkereskedelem, kényszermunka, csalás és közokirat-hamisítás miatt egy férfit, aki több kiszolgáltatott helyzetű embert zsákmányolt ki. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint 3 millió forintos vagyonelkobzást is elrendeltek a vádlottal szemben.

A férfi öt embert szállásolt el különböző – esetenként közművesítés nélküli – ingatlanjaiban és a sértettek szociális helyzetét, némelyikük alkoholfüggőségét vagy mentális állapotát kihasználva kizsákmányolta őket. A sértettek feladata volt az ingatlanok körüli munkák elvégzése, valamint állatgondozás, akár napi 10-12 órában. Munkájukért cserébe a vádlott általában némi pénzt és kevés ételt adott.

Egyiküket rábírta arra is, hogy közmütartozással terhelt ingatlanát írassa a vádlott lányára, ezzel elkerülve azt, hogy a sértett által örökölt bankhitel miatt az ingatlanra jelzálogot jegyezzenek be. A terhelt valódi célja azonban az ingatlan megszerzése volt, amelyet később felújíttatott, majd haszonnal eladott. A vádlott a ítélet kihirdetése közben rosszul lett, ezért mentőt hívtak hozzá, így a határozathirdetés további részén már nem volt jelen.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást és a vádlott egészségi állapotát, ugyanakkor súlyosító körülmény volt egyebek mellett a büntetett előélete. Az ítélet nem jogerős,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik