Belföld

Megosztja a magyarokat a halálbüntetés, az abortusz ügyében viszont 80 százalék egyetért

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Megosztja a magyarokat a halálbüntetés, az abortusz ügyében viszont 80 százalék egyetért

Míg a magyarok egyre kevésbé utasítják el más kultúrájú emberek Magyarországra költözését, addig a cigányság beilleszkedését párttól függetlenül nehézkesnek tartják – derül ki egy friss kutatásból.

A gazdasági bal-jobb kategóriák alapján 2022-ben a magyar társadalom többsége (56 százalék) baloldali értékrendet vall – olvasható a Policy Solutions és Friedrich-Ebert-Stiftung most megjelent közös kutatásában, amelyben azt mérték fel, hogy a különböző világnézeteknek milyen bázisa van a magyar társadalomban. A Bíró-Nagy András, Szászi Áron és Varga Attila által jegyzett Magyarország értéktérképe 2022 című felmérés szerint a jobboldali gazdaságpolitikai orientáció a magyarok tizedére jellemző, míg a centrista gazdasági álláspontot elfoglalók a társadalom harmadát teszik ki.

A kutatás egy négy évvel ezelőtti projekt folytatása, így bizonyos témákban megfigyelhető a trend. Ez alapján a baloldali vélemények továbbra is többségben vannak a magyar társadalomban, de a változások fő trendje a gazdasági baloldalon elhelyezkedők arányának csökkenését és a középre húzódók növekedését mutatja.

Fogalommagyarázat

  • Progresszív-baloldali (piackritikus): kulturális kérdésekben a nyitottság, a haladás és az elfogadás irányelveit követik, a gazdasági kérdésekben pedig az állami újraelosztás és a piac szabályozása mellett foglalnak állást.
  • Progresszív-jobboldali (piacpárti): a szabadság fontosságát hangsúlyozzák a társadalompolitika terén (például egyének jogai, kisebbségek elfogadása, női önrendelkezés) és a gazdaságpolitika terén is (szabad piac támogatása, állami beavatkozások elutasítása).
  • Konzervatív-jobboldali (piacpárti): a hagyományos értékek, rend, stabilitás, biztonság mellett a szabad piac és az állami beavatkozás ellen foglalnak állást.
  • Konzervatív-baloldali (piackritikus): a gazdasági tengelyen egyértelműen baloldali, míg a társadalompolitikai tengelyen egyértelműen jobboldali pozícióval rendelkeznek.
  • Centrista: sem a gazdasági, sem a társadalompolitikai tengelyen nem rendelkeznek határozott baloldali vagy jobboldali világképpel.
  • Egyéb: nem sorolhatók be egyértelműen egyik fenti kategóriába sem.

Egymástól távolodó ellenzéki és Fidesz-szavazók

A kormánypártiak 49 százalékának baloldali, vagyis piackritikus értékei vannak 2022-ben, viszont négy évvel korábban még a Fidesz-szavazóknak 15 százalékponttal nagyobb hányada tartozott ebbe a csoportba. A kormánypártiak körében a gazdasági centristák száma is növekedett: az arányuk most 38 százalék, míg 2018-ban 22 százalék volt. 2018-ban az ellenzékiek 75 százaléka, 2022-ben 61 százalékuk volt baloldali gondolkodású.

Budapesten az egyes csoportok aránya hibahatáron belüli mértékben változott, a megyeszékhelyeken viszont 19 százalékponttal csökkent a gazdasági baloldaliak aránya, 11 százalékponttal nőtt a gazdasági centristák aránya, valamint 8 százalékponttal nőtt a jobboldali (piacpárti) válaszadók aránya. A kisvárosokban még ennél is nagyobb volt a változás mértéke: 2022-ben már csak 48 százalék tartozott a gazdasági baloldali csoportba (-24 százalékpont), ebben a lakóhelyi kategóriában azonban elsődlegesen a centristák aránya növekedett (39 százalék, ez 21 százalékpontos növekedés), míg a piacpártiak aránya nem változott jelentősen. A falvakban 59 százalék a gazdasági értelemben baloldali válaszadók aránya (-9 százalékpont) – ebben a csoportban is elsődlegesen a centristák aránya növekedett (32 százalék, 8 százalékpontos növekedés), míg a piacpártiak aránya gyakorlatilag ugyanakkora.

2018 és 2022 között a társadalmi-kulturális kérdésekben progresszívek aránya 1 százalékponttal nőtt, a centristák aránya pedig 3 százalékponttal. A konzervatívok aránya 4 százalékponttal csökkent (39 százalékról 35 százalékra). Vagyis a társadalompolitika terén 2022-ben már egyenlő arányban van jelen a progresszív, a centrista és a konzervatív álláspont.

A fideszes tábor 42 százaléka társadalmi-kulturális kérdésekben konzervatívnak tekinthető, és további 37 százalék centrumhoz közeli pozíciót vesz fel ezekben a kérdésekben. A tábor ötöde számít társadalmi kérdésekben progresszív Fidesz-szavazónak, ezzel szemben az ellenzéki szavazók csaknem fele társadalmi-kulturális kérdésekben egyértelműen progresszív. A Mi Hazánk szavazói körében arányaiban ugyanannyi kulturálisan konzervatív szavazót találunk, mint a fideszesek körében, de több a progresszív körükben, mint a fideszesek körében – olvasható a kutatásban.

A város és a vidék közötti értékrendi szakadék mélyülését mutatja, hogy az elmúlt négy évben Budapesten 13 százalékponttal nőtt a progresszívek aránya, míg a falvakban 8 százalékponttal csökkent ugyanez az arány.

A magasabb végzettségi csoportok irányába haladva növekszik a progresszívek és csökken a konzervatívok aránya. 2018 és 2022 között a legalacsonyabb végzettségi csoportban 9 százalékponttal csökkent a konzervatívok aránya és ugyanennyivel nőtt a centrumhoz közeli álláspontot elfoglalók aránya. Vagyis, míg a nagyváros–vidék tengelyen növekedett az ideológiai polarizáció a társadalompolitikai ügyekben, addig a képzett–képzetlen felosztásban csökkentek ezek az ellentétek.

A női válaszadók csoportja szignifikánsan progresszívebb volt a férfiaknál 2018-ban és 2022-ben is. Az 50 év feletti korcsoportok 2018-ban és 2022-ben egyaránt szignifikánsan jobboldalibbak voltak (társadalompolitikai értelemben), mint a 30 év alattiak. Minden ellenzéki tábor messzebbre került kulturális értelemben a fideszesektől.

Aki szegény, az vessen magára

A progresszív-baloldali (piackritikus) válaszadók aránya négy év alatt nem változott: a magyarok harmada (32 százalék) sorolható ebbe a kategóriába. A leginkább jelentős változás a konzervatív baloldali (piackritikus) válaszadók számának csökkenése: 2018-ban még 39 százalék, 2022-ben már csak 29 százalék tartozott ebbe a csoportba. Ez hibahatáron túlmutató, 10 százalékpontos csökkenést jelent. A progresszív-jobboldaliak (piacpártiak) és konzervatív-jobboldaliak (piacpártiak) aránya kismértékben növekedett (mindkét csoport aránya 3-3 százalékponttal): előbbi kategóriába a társadalom 8, utóbbiba 10 százaléka tartozik. A centristák aránya 7 százalékról 12 százalékra nőtt négy év alatt.

Budapesten a progresszív-baloldaliak aránya 20 százalékponttal az átlag felett van (52 százalék), és abszolút többséget alkot, míg a konzervatív-baloldaliak a budapestiek körében vannak a legkevesebben (16 százalék), a megyeszékhelyeken és kisvárosokban valamelyest többen (23 százalék és 27 százalék), a falvakban pedig kiemelkedően sokan (41 százalék). A többi csoport aránya nem tér el jelentősen az átlagtól.

A 40 év alatti korcsoportokban átlag feletti a progresszív-baloldaliak aránya (36 százalék és 35 százalék), míg a 60 év felettiek körében jelentősen átlag alatti ugyanez az arány (28 százalék). Az 50 év feletti korcsoportokban átlag feletti a konzervatív-baloldaliak aránya (34 százalék és 33 százalék), és ez a legnépesebb politikai értékrendi csoport. Ezzel szemben a 40 év alatti csoportokban ugyanez az arány jóval átlag alatti (21 százalék és 25 százalék).

A progresszív-baloldaliak aránya az érettségi nélküli csoportokban jelentősen, 9–18 százalékponttal alacsonyabb (27 százalék és 26 százalék), mint az érettségizettek (36 százalék) és a diplomások körében (44 százalék). A konzervatív-baloldaliak viszont a legfeljebb alapfokú végzettségűek körében vannak a legtöbben (39 százalék).

A férfiak 28 százaléka progresszív-baloldali, míg a nők közül jelentősen többen tartoznak ugyanebbe a kategóriába (35 százalék). Ezzel szemben a férfiak között többen vannak a konzervatív-baloldali válaszadók (31 százalék), mint a nők körében (26 százalék).

A közös ellenzéki lista támogatóinak fele egy csoportba, a progresszív-baloldaliak közé tartozik (49 százalék). A konzervatív-baloldaliak jelentik a legnagyobb csoportot a Fidesz (34 százalék) és a Mi Hazánk szavazói (45 százalék) között egyaránt. A pártnélküliek harmada tartozik ebbe a csoportba, míg az ellenzéki szavazók között csak 14 százalék a konzervatív-baloldaliak aránya. A progresszív-jobboldaliak aránya átlag feletti a Mi Hazánk szimpatizánsok (14 százalék) és a pártnélküliek között (11 százalék).

A kutatók 14 gazdaságpolitikai állítást tettek, ebből nyolc esetben baloldali álláspontot képviselt a magyar társadalom, így a többiben a gazdaságpolitikai jobboldalét, de ez utóbbi esetekben mindig kisebb volt a különbség.

A magyarok 48 százaléka elvárja az állami támogatást a kultúrában, míg 47 százalék a piaci alapú működést preferálja, de 51 százalék szerint nincs ösztönző hatása a nagy fizetésbeli különbségeknek, míg 48 százalék elfogadhatónak tartja azt, illetve 50 százalék szerint egyéni felelősség kérdése az, ha valaki szegény, míg 47 százalék szerint ez leegyszerűsítése egy komplex társadalmi jelenségnek.

A leghatározottabb jobboldali fölény a munkanélküliség okaival kapcsolatban figyelhető meg: a magyarok 69 százaléka ugyancsak egyéni felelősségnek tartja azt, hogy Magyarországon ma valaki talál munkát vagy sem.

Emellett a társadalom fele elveti a vagyonadó ötletét, másrészről az állam teljesítményével szembeni negatív érzések és tapasztalatok erőteljesen megjelennek abban, hogy a válaszadók 55 százaléka szerint a magáncégek többet tesznek az emberek jólétéért. A világgazdasági rendszerről általánosságban pozitív véleménnyel vannak a magyarok.

A felmérés eredményei alapján az elmúlt négy évben több terület esetében is akár 10–20 százalékpont körüli csökkenés következett be a baloldali álláspont támogatottságában. Egyértelmű elmozdulás figyelhető meg a gazdaságpolitikai jobboldali álláspont irányába olyan területeken, mint a kultúra állami támogatásának kérdése, a munka értéke, a szegénység felelősségének kérdése, valamint a munkanélküliség okai.

Abortusz: igen, halálbüntetés: talán

Kiemelkedően népszerűek a konzervatív vélemények a hagyományos családi szerepek esetében: a magyarok 79 százaléka szerint a fegyelem és a rend megtanítása a gyermeknevelés elsődleges célja, 67 százalék szerint akkor jó a világ, ha a férfi a család feje, illetve 58 százalék szerint egy-egy pofon belefér a gyereknevelésbe.

Bizonyos társadalmi kisebbségek irányába is elutasító a többség. A magyarok 72 százaléka nem hisz a cigányság beilleszkedésében, illetve erős a társadalmi homogenitás megtartására való igény is: 56 százalék nem tartja elfogadhatónak, ha Magyarországra más kultúrájú emberek költöznek.

2022-ben is a legmegosztóbb társadalmi kérdések között találjuk a halálbüntetés visszaállításának kérdését (a magyarok 50 százaléka visszaállítaná, míg 47 százalékuk elutasítja), valamint a melegek elfogadásának kérdését (49 százalék elfogadná, míg 46 százalék szégyellené, ha valamelyik családtagja meleg lenne).

Az abortusz ügyében viszont egyértelműen progresszív állásponton van továbbra is a magyarok döntő többsége: 80 százalékuk támogatja, hogy a nők szabadon megszakíthassák a terhességet. Sokan vélik úgy, hogy minden tekintély megkérdőjelezhető (76 százalék), és a többség (55 százalék) a börtön elsődleges szerepének az elítéltek rehabilitációját tartja.

A társadalompolitikai ügyek esetében jelentős, 5 százalékpontnál nagyobb változásokat mindössze négy területen mértek, például a bevándorlás kérdésében már kevésbé markáns az elutasító álláspont, mint 2018-ban: akkor a magyarok kétharmada (68 százalék) utasította el a más kultúrájú személyek Magyarországra költözését, 4 évvel később viszont már 12 százalékponttal kevesebben (56 százalék) gondolkodnak így. Emellett 58 százalék tartja elfogadhatónak a fizikai fenyítést a gyermeknevelés során, miközben 2018-ban ennek még csaknem kétharmados (64 százalék) támogatottsága volt.

2018-hoz képest 2022-ben a magyarok még határozottabban várják el viszont a gyors és nem feltétlenül konszenzuskereső döntéshozatalt a politikában (9 százalékpont növekedés, 59 százalék), illetve a hagyományos családmodellt is (10 százalékpont növekedés, 67 százalék) még többen tartják követendő példának.

Olvasói sztorik