Belföld

Két és fél év alatt nem járt Barcelonában a volt futballista, akit Szijjártó a kinti magyar örökség feldolgozásával bízott meg

Szijjártó Péter facebook oldala
Szijjártó Péter facebook oldala
Vincze Ottó havi bruttó 500 ezer forintot kap a külügynél végzett munkájáért.

Vincze Ottó: az utolsó magyar játékos, aki számításba jött az FC Barcelona felnőtt csapatánál, ezért most a barcelonai magyar örökség feldolgozása a feladata. Büszke vagyok rá, hogy barátok vagyunk és hogy együtt dolgozhatunk

– erről még 2020 májusában számolt be Szijjártó Péter a Facebookon. Már akkor meglehetősen rejtélyesnek tűnt Vincze Ottó pozíciója, az elmúlt két és fél évben pedig nem igazán lehetett olvasni, hallani arról, milyen előrelépés történt a barcelonai magyar örökség feldolgozásában. Ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, ám ezzel sem kerültünk sokkal közelebb az igazsághoz.

A külügyminisztérium ugyanis arra nem válaszolt, hogy Vincze milyen feladatokat végzett el Barcelonában, mikor és kikkel tárgyalt, és milyen konkrét eredménye van eddig a munkájának. Csupán annyit sikerült megtudnunk, hogy Vincze a tevékenységével összefüggésben csupán egyszer, még 2019 októberében járt Barcelonában, vagyis még azelőtt, hogy Szijjártó bejelentette volna az exfutballista megbízását.

A külügyminisztérium válaszában egyébként kerülte is a barcelonai magyar örökség említését, inkább azt hangsúlyozta, hogy Vinczének más feladatai is vannak a tárcánál.

Vincze Ottó a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi sportdiplomáciai tevékenységének folytatásához kapcsolódó sportdiplomáciai feladatokat lát el, valamint közreműködik a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Teqball közötti diplomáciai-adományozási tevékenység koordinálásában és a magyarországi labdarúgó-akadémiák külföldi kapcsolatainak összehangolásában

– írták.

A válaszból kiderült, hogy Vincze Ottó a feladatai ellátásáért havi bruttó 500 ezer forint megbízási díjban részesül.

Máthé Zoltán / MTI Vincze Ottó miniszteri megbízott a Sporttech Hungary exportfejlesztési programot bemutató sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. november 5-én.

Telefonon kerestük a korábbi válogatott focistát is a külügynél végzett munkájával kapcsolatban, ám ő a minisztérium kommunikációs osztályához irányított minket, ahonnan az adatigénylésünkre a nem túlságosan kimerítő választ kaptuk.

Vincze két évvel ezelőtt, Szijjártó bejelentése után így nyilatkozott a terveiről a Ripostnak: „Barcelona és Magyarország között hosszú ideje nagyon jó a diplomáciai kapcsolat. Ezt szeretnénk tovább építeni. Magyarország büszke arra, hogy kiváló magyar sportolók szerepeltek, és Hanga Ádám személyében szerepelnek, a katalán klub kötelékein belül. (A kosárlabdázó Hanga időközben a nagy rivális Real Madridhoz igazolt – a szerk.)

A magyar vonal élt, él és reményeink szerint élni fog Barcelonában,

ahol szintén büszkék arra, hogy ilyen kiváló magyar sportolók öregbítették a világhírű klub hírnevét. Szijjártó Péter miniszter úr is úgy gondolja, hogy ezt fontos tovább ápolni. Keresni azokat a lehetőségeket, kapcsolódási pontokat, aminek köszönhetően a két fél között tovább élhet a viszony.”

A Ripost akkor azt írta, hogy Vincze Ottó már felvette a kapcsolatot Magyarország barcelonai főkonzuljával, Taróczy Balázs egykori teniszezővel. A kormányközeli bulvárlap cikke azt is megjegyezte, hogy Vinczének az egykori barcelonai csapattársai is segítenek. „Már beszéltem velük, jelezték, hogy mindenre nyitottak. Erről szól a sportdiplomácia, hogy az ember ápolja azokat a kapcsolatait, amelyek a rendelkezésére állnak, illetve újakat találjon” – fejtegette Vincze.

Az persze kérdés, hogyan lehet újakat találni úgy, hogy Vincze a nyilatkozata óta a külügy válasza szerint nem járt hivatalos úton Barcelonában. Vincze azt is mondta a Ripostnak, hogy „a Barcelona híres korábbi magyar labdarúgói, Kubala László, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor kapcsán már rendeztek különböző emlékeseményeket, filmeket, szoboravatásokat. Megjelent a Magyarok a Barcáért című film, amiben bemutatták a magyarok tevékenységét, hogy mekkora becsben tartják őket. Ezt szeretnénk folytatni.”

Az itthon a legtöbbet a Ferencvárosban játszó Vincze valóban futballozott Barcelonában, igaz, nem jutott el az első csapatig. 1997 januárjában vette kölcsön a Barcelona B a svájci Siontól, de a középpályás mindössze két másodosztályú bajnokin húzta fel a katalán klub mezét. A második meccsén kiállították, ötmeccses eltiltást kapott, és ezzel ki is került a pikszisből.

Míg Vincze Ottó barcelonai magyar örökség feldolgozásáért tett erőfeszítéseinek semmi nyoma nincsen, az látszik, hogy a volt labdarúgó olykor megfordul külügyes eseményeken. Ott volt például, amikor Telkiben Menczer Tamás külügyi államtitkárral átadták az első közterületi Teqball-asztalt, és részt vett a Szijjártó Péter által megnyitott Dubai Világkiállítás Magyar Pavilonjában megrendezett Puskás-napon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik