Belföld

Több mint 600 tanár sztrájkol Szegeden és környékén, ha egyiküket retorzió éri

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Huszonhárom szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig összesen 663 pedagógus írt alá egy nyilatkozatot amelyben azt írják, elítélik „a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják”, írja a hvg.hu. Mint fogalmaznak:

Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk!

Az egyik nyilatkozatot kezdeményező tanár, Milodánovics-Hegyi Adrienn a lapnak elmondta, mindez azt jelenti, hogy a pedagógusok sztrájkba kezdenek és közösen demonstrációkkal hívják fel a figyelmet, ha valakit szankcionálnak az oktatásügyi kiállása miatt. Csütörtök délutánra pedig élő láncot hirdettek meg a szegedi Dugonics térre.

A résztvevők a tervek szerint azt tervezik, hogy akkor is beszüntetik a munkát, ha nem rúgnak ki senkit, október 27-én csatlakoznak a meghirdetett országos sztrájkhoz.

Emlékeztetőül: szerdán jelezte a Tanárok a Tanárokért szövetség, hogy legalább 250 pedagógus kész azonnal felmondani, ha újabb retorzió ér tanárokat vagy iskolákat.

Kapcsolódó
Újabb retorzió esetén 250 tanár azonnal beszünteti a munkát
Erről levelet is írt a Tanárok a Tanárokért szövetség a tankerületi vezetőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik