Belföld

Újabb retorzió esetén 250 tanár azonnal beszünteti a munkát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Tanárok a Tanárokért szövetségben résztvevő pedagógusok, szolidaritást vállalnak megfenyegetett és elbocsátott kollégáikkal és megegyeztek abban, hogy ha újabb retorzió ér tanárokat vagy iskolákat, akkor „jelen pillanatban 250 pedagógus kész azonnali munkabeszüntetésre” – írja a szövetség közleményében. A Tanárok a Tanárokért minden budapesti tankerület vezetőjének elküldte kedden az erről szóló levelet. Üzenetükben úgy fogalmaznak:

A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak. Az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkezdését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.

Az utóbbi időben több száz tanár vett részt a polgári engedetlenségi akciókban, sok pedagógust ezért a tankerületi vezetők elbocsátással fenyegettek, a Kölcsey Gimnázium öt tanárának állását pedig azonnali hatállyal meg is szüntették.

Kapcsolódó
A nap, amikor a fél ország a tanárok mellett tüntetett
Nem csak Budapesten, több vidéki városban is tüntettek a tanárok mellett. Felgyújtották a fenyegető leveleket, és megdobálták a papírmasé Pintér Sándort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik