Belföld

A plágiumgyanúba keveredett Marosi Beatrix hozzájárulására lenne szükség, hogy vizsgálják a szakdolgozatát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lezárta Marosi Beatrix szakdolgozatának vizsgálatát a Kodolányi János Egyetem (KJE). Azt állapították meg, hogy az egyetemnek nincs joga hivatalosan felülvizsgálni a plágiumgyanút, és az online elérhető dolgozat nem pontosan egyezik a náluk található diplomamunkával. Így arra jutottak, hogy mindenképpen Marosi hozzájárulására lenne szükség a dolgozat további vizsgálatához, írja a Telex.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatójaként a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát elbocsátó Marosi Beatrixról múlt héten derült ki, hogy a Kodolányin plágiumgyanú miatt vizsgálják a szakdolgozatát, mert több helyen szó szerint átmásolt, de nem hivatkozott mondatok vannak a diplomamunkájában.

A Telexnek most megküldött dokumentum alapján a hivatalos egyetemi vizsgálat eredményeiben arra is hivatkoznak, a jelenlegi jogszabályi keretek miatt a közel tíz évvel ezelőtt kiadott diploma tartalmi felülvizsgálatára az egyetemnek nincs joga. A hatályos jogszabályok alapján, az elévülési időre tekintettel, valamint a személyiségi jogok miatt a felsőoktatási intézménynek nincs hatásköre ilyen vizsgálatot lefolytatni, tették hozzá.

Azt nem részletezték, hogy milyen különbségek vannak Marosi egyetemi könyvtárban megőrzött eredeti szakdolgozata és a dolgozat online elérhető verziója között, és nem írnak arról sem, mi lehet az oka a két verzió közötti eltérésnek.

Két lehetséges utat látnak az ügy tisztázásra: vagy az érintett írásban hozzájárulását adja az egyetemnek a szakdolgozata teljes átvizsgálásához, vagy a szerzői jogok megsértése miatt indul hatósági eljárás, de ilyet kizárólag a jogosultak (azaz a plagizált szerzők) indíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik