A következő élő közvetítés része Ég a félelem! - Felgyújtották a tüntetők a tanároknak küldött fenyegető leveleket a Belügyminisztérum előtt

Tanár-kerítés-szülő: sztrájk a Fillér utcában

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Fillér Utcai Általános Iskolában kerítéssel elválasztva tiltakozhattak szülők, tanárok. Az eredeti terv az volt, hogy tanárok és szülők együtt alkosssanak élőláncot az iskola körül, de a törvény szerint a sztrájkoló tanár nem hagyhatja el az iskolát, ahová szülő nem mehet tanítási időben. Szülők és tanárok tisztelték a törvényt.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A szülők megköszönték a tanároknak, hogy kiállnak magukért, gyermekeikért. Képviselőjük jelezte, ők maguk is megnézik, hogy jónak mondható fizetésükből hogyan húzzák ki hónap végéig, csodálkoznak, egy pedagógus házaspár mit eszik huszadika után.

A kerítés így annak a szimbólumává vált, milyen a magyar oktatás helyzete 2022-ben. A felszólalók jelezték, tanárt, szülőt szétválasztani nem érdemes, mert mindkettőnek a gyermek fontos. A tanárok a pénzhiánynál is nagyobb bajnak nevezték a tisztelet hiányát. Elmagyarázták, milyen nehéz szívvel sztrájkol egy tanár, aki nem akar kerítést emelni emberek közé.

Adrián Zoltán / 24.hu

Szomorúnak, megalázónak nevezték, hogy Brüsszeltől várnak segítséget ahhoz, hogy tisztességes fizetést kapjanak a munkájukért, miközben ők komolyan gondolják, hogy az oktatás nemzeti ügy. Úgy vélték, egy elhivatott tanár az oktatási rendszer legideálisabb foglya, mert szeret tanítani, szereti a diákjait és az iskoláját, ahogy ők a Fillért. Nem követeltek, kértek. Konstruktív, azonnali párbeszédet sürgettek az oktatás ezernyi gondjáról.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik