Élő Belföld

Gulyás Gergely: Jelentős pedagógusbér-emelés jöhet, jövőre 21 százalékkal nőhetnek a tanárfizetések

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Ha csütörtök, akkor kormányinfó. Szerdán ülésezett a kabinet, a legfontosabb döntéseket a Miniszterelnökséget vezető miniszter árulja el most.

Hősiesnek tartja a kormány az ukránok küzdelmét

A kérdés az volt a Telextől, hogy legitimnek tartják-e az ukrán kormányt, és Ukrajna harcát a saját területeiért. Erre kapcsolódva kérdezte a Telex újságírója, hogy a kormány szerint segítették-e az ukránok hősies harcát a nyugati fegyverszállítások.

Gulyás szerint ez nehéz kérdés, nem tudjuk ma megválaszolni, és hogy mit mondunk majd végül. Szerinte a magyar kormány senkit nem ítélt el azért, mert fegyvert szállítottak Ukrajna számára, hanem azért döntöttek így, mert Kárpátalját biztonságos menedéknek tartják Ukrajnán belül.

Ezeket a megszorításokat nehéz lenne megszorításoknak nevezni

Az áprilisi választások után Orbán Viktor azt mondta, kizárhatóak a megszorítások, azóta viszont sorra látunk megszorításokra hasonlító lépéseket, mi ezzel a helyzet, teszi fel a kérdést Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója. Gulyás szerint aligha lehet ezeket a lépéseket megszorításoknak nevezni, szerinte az extraprofitadót nehéz lenne annak nevezni.

Mi nem megszorításokkal képzeljük el a kiutat nehéz helyzetben.

– mondta Gulyás.

Gulyás szerint a pedagógusok bérigénye jogos követelés, mindenképp lesz béremelés, szeretnék, ha gyors és nagymértékű lenne. Szerinte az érdemi párbeszéd lehetőségét ma a béremelés nyitja meg.

Szerinte a tüntetéseken sokféle vélemény elhangzik, amelyek közül többet nem gondolna a pedagógustársadalom véleményének. Az oktatás kérdésével viszont érdemes átfogóan foglalkozni. A múlt heti tüntetésnek pedig nem volt szerepe a béremelés mértékében.

Megengedheti-e magának a magyar közoktatás többszáz tanár elvesztését? Gulyás egy tanár elvesztését is rossznak tartja, de ha valaki nem megy be a munkahelyére, fel fogják bontani a szerződését.

Elképzelhetőnek tartja-e a kormány, hogy ötszáz forint fölé, vagy négyszáz forint alá csökken az euró ára. Gulyás az előbbire vonatkozó spekulációban nem kíván részt venni, de az utóbbit elképzelhetőnek tartja.

Gulyás finoman fogalmazott a családtámogatásokról

Azt mondta, a kormány jövőre is ugyanannyit fog költeni a családtámogatásokra, mint idén, de vannak olyan programok, amelyek december végén lejárnak, és el kell gondolkodni azon, hogy melyek a leghatékonyabb családtámogatási módszerek, és azokat kell folytatni.

Abban nincs B-terv, hogy ezek a pénzek nekünk járnak

Mondja Gulyás arra, hogy zsarolási potenciál is lehet abban, hogy az Európai Bizottság ellenőrzi azt, hogy Magyarország teljesítette-e azokat a reformokat, amelyeket megígért. Szerinte a kormánynak más lehetőségei is vannak arra, hogy az ország pénzügyi stabilitását biztosítsa, és ezekkel élni is fognak.

Ezek Dobrev Klára-ellenes tüntetések

Mondta ki a tanár- és diáktüntetésekről szóló bonyolult elmélet végén Gulyás. Szerinte ők nemhogy akadályoznák a tüntetéseket, de még a céljukkal is azonosulni tudnak, azon viszont el kellene gondolkodni, hogy pontosan ki ellen tüntetnek, mert a tanárok fizetésemelése nagyrészt a baloldali politikusokon múlik szerinte.

Van-e elég lakás a pedagógusok lakásprogramjához

Gulyás nem válaszol, mert még dolgoznak a koncepción.

A Napi.hu második kérdése érdekesebb volt, ebből kiderült, hogy a gáztározók telítettségéről szóló adatba beleszámolják a más országok, például Szerbia számára tárolt gázt is.

Nemzeti energiacsúcs nem lesz

Minden önkormányzattal leülnek majd, hogy egyeztessenek az energiaválságról. De közös nemzeti energiacsúcs nem lesz, külön tárgyalásokat terveznek.

Hozzátette, a kisebb önkormányzatok esetében közös nagy megoldás is elképzelhető.

Béke legyen

A háborúhoz közel álló országokban a legnagyobb az infláció. Magyarországon szeptemberben 20.1 százalék volt az infláció.

Azon vagyunk, hogy béke legyen, és hogy az energiát érintő szankciókat vonják vissza

– mondta.

Vissza a forintra

Ha nem lennének szankciók, akkor rögtön erősödne a forint Gulyás szerint. A külkereskedelmi deficit negatívumát mérsékelni kell, ez jelenti a legnagyobb gondot, mert külföldről csak sokszor annyiért tudnak energiát beszerezni, mint korábban, ismételte el.

Mi a baj a gázársapkával?

Gázársapkát akkor tudnának bevezetni csak, ha Európa biztosan elegendő gázhoz jutna. Az ötlettel nem az a baj, hogy próbáljuk meg mérsékelni az árakat, hanem a bizottság nem tudja a megfelelő mennyiséget garantálni, enélkül viszont ez egy szankció.

A baloldal a pedagógusok ellen dolgozik

Ma nap mint nap Dobrev Klára vezetésével a baloldali EP-képviselők azon dolgoznak, hogy ne kapja meg az ország az uniós pénzeket, amiből finanszírozni lehetne a pedagógusok béremelését, magyarázta Gulyás.

Megjegyezte, 10 százalékot akkor is emelnek, ha egy fillér sem jön ez EU-ból. Hozzátette, mindeközben a fegyelmezett költségvetési politikát tartani kell, így más állami szegmensekben nem lehet béremelésekkel számolni.

Gulyás szerint a szankciók miatt romlik a forint

Mindent megteszünk, hogy a külkereskedelmi deficitet csökkentsük, ez a kormány eszköze az euróárfolyam stabilizálására.

Az a helyzet, hogy nekünk ma a külkereskedelmi egyensúlyunkat megbontja, hogy körülbelül 3 százalék volt, amit importra kellett költenünk, ez most 25 százalék. Amíg a szankciók így felverik az energiaárakat, addig az az árfolyamra is hatással lesz.  Jó okunk van azt mondani, hogy mivel a gazdaság alapjai stabilak, ez megtámasztja az árfolyamot

– közölte.

Berlini út

Négyszemközti kormányfői egyeztetés volt Orbán Viktor és Olaf Scholz között Berlinben, mondta Gulyás.

Mint fogalmazott, helytálló, hogy a miniszterelnök mondott a pódiumbeszélgetésen, miszerint jó beszélgetés volt, csak nem ért el semmit.

Olyan nincsen, hogy polgári engedetlenség

A pedagógusok magasabb bérkövetelései jogosak és indokoltak. A másik kérdés, hogy Magyarországon senkinek nem lehet baja abból polgári kormány idején, ha sztrájkban vagy tüntetésen jogszerűen vesz részt, közölte Gulyás.

Figyelemfelhívó tüntetéseknek veszik a pedagógusok mozgalmát, ezért dolgoznak azon, hogy magasabb legyen a fizetésük, mondta Gulyás kitérve az eredeti kérdés elől, hogy mit gondol tanárokra a tankerületek által okozott fenyegetettségről.

Visszakérdezésre azt mondta, a jogszabályokat a pedagógusoknak is be kell tartania. Ha valaki nem megy be dolgozni, akkor annak következményei vannak.

Polgári engedetlenségről nem beszélek, mert olyan nincsen. Az jogellenes. Az mindig valamilyen magasabb erkölcsi célért folytatott küzdelem és nem anyagi céloktól vezérelt

– mondta.

Ennyi lehet a pedagógus átlagbér 2025-ben

A pedagógusátlagbér 2025-ben 777.673 forint lehet a kormány számításai szerint.

A bizottságnak van egy speciális igénye: a halmozottan hátrányos térségekben tanító pedagógusok a diplomás átlagbér 90 százalékára hozzák fel.

Akár már év végén jöhetnek uniós pénzek

Eljárási döntés volt, ami tegnap és ma megszületett az Unióval kapcsolatos párbeszédben. Amikor a Bizottság hosszú idő után megmondta, mit szeretne látni Magyarországon ahhoz, hogy megnyugtatónak lássák az EU-s források elköltését, akkor egy hónap alatt megállapodtak, mi az, amit a kormány vállal.

Az ehhez szükséges törvényeket viszont el kellett fogadni, ezért 30 nap alatt ez nem történhetett meg. A tagállamok képviselőinek kellett jóváhagyni a hosszabbítást, ez kijelöli a kereteket is, mondja Gulyás.

Annak van realitása, hogy még az idei évben megállapodás jöhet létre, és év végén, jövő hét elején jöhetnek uniós pénzek

– jelentette ki.

A Tocsik-ügy ehhez képest kismiska volt

A baloldali kampánypénzekkel kapcsolatban azt mondta, nekik kell elmondani, ki juthatott pénzhez, miért használtak fel külföldi pénzeket.

Ez talán a legsúlyosabb pártfinanszírozási botrány a rendszerváltás óta Gulyás szerint.

A Tocsik-ügy ehhez képest kismiska volt

– jelentette ki.

Olvasói sztorik