Élő Belföld

Gulyás Gergely: Jelentős pedagógusbér-emelés jöhet, jövőre 21 százalékkal nőhetnek a tanárfizetések

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Ha csütörtök, akkor kormányinfó. Szerdán ülésezett a kabinet, a legfontosabb döntéseket a Miniszterelnökséget vezető miniszter árulja el most.

Szankciók

Rendkívül nehéz helyzetbe kerül valamennyi európai gazdaság, ezzel együtt a német is annak köszönhetően, hogy az árak az egekben vannak. A szankciók eredményezték ezt, mondta Gulyás Orbán Viktor berlini látogatásával összefüggésben.

Magyarország képes volt ugyan arra, hogy Európa legnagyobb rezsitámogatási programját megvalósítja, de az állam számára ez iszonyatos terhet jelent.

A szankciók higgadt értékelésére van szükség, ezt mondta Orbán Scholznak.

Felfüggesztik a betáplálást a napelemeknél

Mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, a még elő nem jegyzett napelemek esetében felfüggesztik a betáplálást.

Ez a szabály vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra egyaránt.

A megtérülést a lakosság esetében ez lassítani fogja, mert az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléshez kell igazítani.

Fél évre van gáz

Magyarországnak is inflációt jelent, hogy elszabadultak az energiaárak Európában. Két kérdés van, hogy van-e elég földgáz, a másik kérdés, hogy mibe kerül? Utóbbira mindig az a válasz, hogy sokba, de Magyarország olyan helyzetben vagyunk, hogy folyamatosan tölthető a gáztartalék.

Fél évre akkor is elegendő lenne a gáz Magyarországon, ha egyetlen molekula se érkezne

– jelentette ki.

Lesz pedagógusbér-emelés

A kormány azon dolgozik, hogy a pedagógusok fizetése 2025-re elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát.

A pedagógusbérek nem megfelelőek, ebben egyetértés volt az Európai Bizottság és Magyarország között. Ha a megállapodás létrejön, akkor jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2024-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket.

Orbán levelet írt minden EU-tagállam kormányfőjének

A kormány tegnap áttekintette az EU-s tárgyalások állását, úgy látják, hogy lehetséges a tárgyalások eredményes lezárása, közölte Gulyás Gergely.

A Magyarország által tett, már ismert vállalások felsorolását követően azt mondta, azok mindegyikéhez szükséges törvényjavaslatokat előterjesztették, azokat az Országgyűlés elfogadta.

A miniszterelnök ma levélben köszönte meg mind a 26 tagállam kormányfőjének, hogy a határidő hosszabbításához hozzájárultak. Mint ismert, az EU két hónap haladékot adott a kormánynak, hogy teljesítse a vállalásait.

Az energiakrízis megoldásán dolgozott a kormány

Miután Orbán Viktor hazaért berlini látogatásáról, szerdán ülésezett is a kormány.

Erről a miniszterelnök a Facebook-oldalán azt írta,

a brüsszeli szankciók miatt az egekbe emelkedtek a gáz- és áramárak. Ez súlyos probléma egész Európában. A mai kormányülésen is a helyzet megoldásán dolgozunk.

Tervezett kezdés 13 órakor

A kormányinfó lebonyolítása valószínűleg marad a szokásos: előbb Gulyás Gergely tájékoztat a szerdai kormánydöntésről, majd jönnek az újságírói kérdések.

Olvasói sztorik