Belföld

Megrovásra enyhítették a rémhírterjesztésért elítélt Gődény György büntetését

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Megszületett a jogerős ítélet a Nyíregyházi Törvényszéken a rémhírterjesztésért elítélt Gődény György ügyében. A másodfokon eljáró tanács megváltoztatta a Nyíregyházi Járásbíróság korábbi büntetését, és 100 ezer forintos büntetés helyett csupán megrovásban részesítette a vírusszkeptikus gyógyszerészt.

Gődény 2020 november 25-én „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, melyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot.

Gődény ezen interneten megjelent írásában a kötelezően elrendelt maszkviselés vonatkozásában azt írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen védekezési eszközök. Ezzel valótlan tényeket állított, és ez a magatartása alkalmas volt arra, hogy akadályozza a bevezetett védelmi intézkedéseket.

Mivel az írás az interneten és a gyógyszerész saját oldalán is megjelent, ezért az nagy nyilvánosság előtt elkövetettnek minősül, továbbá különleges jogrend idején jelent meg, amellyel a rémhírterjesztés bűntettét valósította meg. A bíróság 100 ezres pénzbüntetésre ítélte Gődényt májusban, az ügyészség eltúlzottan enyhének találta ezt, ezért felfüggesztett börtön kiszabásáért míg a terhelt és védője felmentésért fellebbezett.

A másodfokú bíróság az ítéletének indokolása során kiemelte, hogy a gyógyszerész a felsőfokú végzettségéből adódóan tisztában volt azzal, hogy a sebészeti maszkokat különböző fertőzések terjedésének megelőzésére már korábban is használták és így azok alkalmasak lehetnek a cseppfertőzéssel terjedő COVID fertőzés mérséklésére, megakadályozására is.

Emiatt azon állítása, miszerint a maszkhasználat a fertőzés terjedésének megelőzésében semmit sem számít, túlmutat a kormányzati intézkedés kritikáján. Hangsúlyozta a bíróság, hogy az egész országot kimerítő védekezéssel összefüggésben a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására, híresztelésére.

Megállapította a bíróság, hogy bár a Gődény által állított valótlan tények nem voltak alkalmasak a védekezés eredményességének meghiúsítására, azonban annak akadályozására igen, így a férfi megvalósította a rémhírterjesztés bűntettét.

Tekintettel azonban a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszabb időre, a veszélyhelyzet megszűnésére és a koronavírus járvány elleni eredményes védekezésre, a bíróság döntése szerint a kizárólag a rendkívüli jogrend idején elkövethető bűncselekmény miatt a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen a gyógyszerésszel szemben annak érdekében, hogy visszatartsa őt további bűncselekmény elkövetésétől.

Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy Gődény elkövette ugyan a rémhírterjesztés bűntettét, azonban emiatt vele szemben csak a legenyhébb intézkedést, a megrovást alkalmazta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik