Belföld

Pécsen is leállt a szemétszállítás szerdán

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik, közölte Péterffy Attila a Facebook-oldalán.

Pécs polgármestere azt írja, a nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80 százalékot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Mint fogalmazott, ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordultam annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem

– közölte.

Péterffy Attila elítéli az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat, ami ráadásul valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Éppen ezért a pécsiek és a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése csütörtökön délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük.

A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra ésszerű keretek között a bérigények, zárta a közleményt a politikus.

Mint ismert, a budapesti hulladékkezelés kedd óta akadozik, miután a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti központjának dolgozói – a kommunális és a szelektíves szemetesek – nem vonultak ki szemétgyűjtésre, valamint az óbudai hulladékégető munkatársai sem vették fel a munkát. A dolgozók fizetésemelést követelnek.

Kapcsolódó
Karácsony Gergely hajnalban a kukásközpontban kezdett, extrapénzről is szó volt
A Blikk.hu információi szerint a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a főváros minden dolgozónak bruttó 200 ezer forintos egyszeri pénzt ad a rezsidíjak kompenzálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik