Belföld

Karácsony Gergely hajnalban a kukásközpontban kezdett, extrapénzről is szó volt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Csütörtök hajnalban Budapest főpolgármestere személyesen látogatott el a hulladékrakodók telephelyére. Karácsony Gergely a Blikk.hu információi szerint ígéretet tett arra, hogy a főváros minden dolgozónak bruttó 200 ezer forintos egyszeri pénzt ad a rezsidíjak kompenzálására. Ettől függetlenül jár a bruttó 120 ezer forintos karácsonyi jutalom is.

A Népszava pedig arról írt, hogy a munkavállalók megértően hallgatták a városvezetőt, de a kukásautók a látogatás óta sem indultak el egyik telephelyről sem.

Mártha Imre, a budapesti közműholding vezérigazgatója a napokban azt mondta, hogy az idei 15 százalékos fizetésemelésen felül újabb ajánlatot tesznek majd a dolgozóknak, de az „szerény” lesz a munkavállalók igényeihez képest.

A budapesti hulladékkezelés kedd óta akadozik, miután a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti központjának dolgozói – a kommunális és a szelektíves szemetesek – nem vonultak ki szemétgyűjtésre, valamint az óbudai hulladékégető munkatársai sem vették fel a munkát. A dolgozók fizetésemelést követelnek.

Karácsony Gergely szerdai Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a „megélhetési válság, a szociális krízis megérkezett Budapestre”, és ez súlyos működési gondot okoz Budapestnek. Szerinte a kukások tiltakozásának oka az, hogy mostanában kapták kézhez a megemelt rezsiszámlákat. – Az elszabadult infláció mellett az egekbe szökő rezsiköltségek súlyos megélhetési gondot okoznak. Az idei 15 százalékos béremelés és a mintegy 280 ezer forint, amit az hulladékkezelésben dolgozók átlagosan keresnek, nem fedezi a megnövekedett költségeiket – írta a politikus.

A főpolgármester megjegyezte, hogy a főváros a hulladékszállításban a „Kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója”, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat:

az elmúlt 3 évben az állami Kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek.

Karácsony szerint ebből a pénzből rendezhetnék a kukások bérköveteléseit. A főpolgármester szerint a következő napokban lehetnek fennakadások a szemétszállításban.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) szerdai közleményében azt írta, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatukat a jogszabályoknak megfelelően látják el, s a jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségüket valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesítik.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint az állami kukaholding 5 milliárddal kevesebbet hagy a Budapesti Közműveknél (BKM), mint amennyit megkeresnek a hulladékszállítással.

Amennyiben nem rendeződik a helyzet, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át a katasztrófavédelmen keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik