Belföld

Mégsem kell börtönbe mennie az iszlamista V. Kendének

Mégsem kell börtönbe vonulnia annak a V. Kendének, akit 3 év 8 hónap börtönre ítéltek elsőfokon azért, mert Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarország területén.

A Fővárosi ítélőtábla ugyanis megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék februári ítéletét, és a terrorcselekmény előkészülete alapesetének minősítette a férfi cselekményét. A fiatalt büntetését két év börtönre enyhítették, de a büntetés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették.

A táblabíróság tájékoztatása szerint pártfogót rendeltek ki a fiatalember mellé azzal, hogy vegyen részt pszichológus által tartott terápián, és tartózkodjon az interneten erőszakos eszméket hirdető és tartalmakat közvetítő oldalak és fórumok látogatásától.

A vádhatóság szerint V. Kende 2020 júniusában vette fel az az iszlám vallást egy budapesti mecsetben. Tavaly tavasszal pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

A vádirat szerint később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű eskü-szöveget.

A vád szerint merénylet végrehajtását tervezte a fiú, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. És március és május között pedig több személlyel is kommunikációt folytatott különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.

Egy felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján az ügyészség szerint meg is kezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését.

Ennek során egy webáruházból megrendelt egy távirányítót, május végén pedig szintén az online térben, egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a V. Kende  autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el bombamerényletet.

Kapcsolódó
Az iszlamista V. Kende elismerte, hogy csetelt, de szerinte ez nem bűncselekmény
A terrorcselekmény előkészületével vádolt 22 éves fiú tagadta, hogy robbantásokat és tömegbe hajtást tervezett Siófokon.

A vádirat szerint olyanokat írt a csetszobákban: „Hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is akarja” és, hogy :Az Európa Bajnokság is nagy durranás lesz.”

A 22 éves fiatal már a nyomozati szakban elismerte, hogy ilyen tartalmakról csetelt, de a bűnösségét nem ismerte be. Állítása szerint ezt nem gondolta komolyan, és nem is tette volna meg ezeket a dolgokat.

Az elsőfokú bíróság a büntetéskiszabás során figyelembe vette a vádlott ténybeli beismerő vallomását, továbbá azt, hogy a bűncselekmény idején beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott volt. Az ítélettel szemben mind az ügyészség, mind a terhelt és védője fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla a bűncselekmény alapesetének minősítette V. Kende cselekményét, mivel nem látta megállapíthatónak azt, hogy a vádlott terrorista csoportban való elkövetés érdekében valósította volna meg cselekményét. Ezért őt letöltendő börtön helyett, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik