Belföld

3 év 8 hónapot kapott az iszlamista V. Kende terrorcselekmény előkészülete miatt

M1 Hiradó
M1 Hiradó

Három év nyolc hónap börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a a terrorcselekmény előkészületével vádolt V. Kendét, aki a vád szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarország területén. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

V. Kende 2020 júniusában vette fel az az iszlám vallást egy budapesti mecsetben. Tavaly tavasszal pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

A vádirat szerint később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű eskü-szöveget.

A vád szerint merénylet végrehajtását tervezte a fiú, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. És március és május között pedig több személlyel is kommunikációt folytatott különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.  Egy felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján az ügyészség szerint meg is kezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését.

Ennek során egy webáruházból megrendelt egy távirányítót, május végén pedig szintén az online térben, egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a V. Kende  autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el bombamerényletet.

A vádirat szerint olyanokat írt a csetszobákban: „Hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is akarja” és, hogy :Az Európa Bajnokság is nagy durranás lesz.”

A 22 éves fiatal már a nyomozati szakban elismerte, hogy ilyen tartalmakról csetelt, de a bűnösségét nem ismerte be. Állítása szerint ezt nem gondolta komolyan, és nem is tette volna meg ezeket a dolgokat.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős. A nyomozó ügyészség súlyosításért, továbbá fegyház fokozat megállapításáért. A kecskeméti fiatal és a védője pedig elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik