Belföld

Az iszlamista V. Kende elismerte, hogy csetelt, de szerinte ez nem bűncselekmény

M1 Híradó
M1 Híradó

Hétfőn az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak a terrorcselekmény előkészületével vádolt V. Kendének a büntetőpere, aki Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény elkövetésére készült a vád szerint Magyarország területén.

V. Kende a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, később pedig egy budapesti főiskolán tanult. A vádirat szerint tavaly júniusban vette fel az az iszlám vallást egy budapesti mecsetben. Idén tavaszra pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

A vádirat szerint később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű eskü-szöveget.

A vád szerint merénylet végrehajtását tervezte a fiú, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. És március és május között pedig több személlyel is kommunikációt folytatott különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről. 

Egy felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján az ügyészség szerint meg is kezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését.

Ennek során egy webáruházból megrendelt egy távirányítót, május végén pedig szintén az online térben, egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a V. Kende  autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el bombamerényletet.

A vádirat szerint olyanokat írt a csetszobákban: „Hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is akarja” és, hogy :Az Európa Bajnokság is nagy durranás lesz.”

Kapcsolódó

A 22 éves fiatal már a nyomozati szakban elismerte, hogy ilyen tartalmakról csetelt, azt mondta, hogy ezt nem gondolta komolyan, és nem is tette volna meg ezeket a dolgokat.

A Telex beszámolója szerint V. Kende a mai előkészítő ülésen is megerősítette a korábbi vallomásában elmondottakat. Azt mondta:

Elismerem, hogy cseteltem, de az ügyvédem azt mondta, ez nem bűncselekmény, nem ismerem el a bűnösségemet.

A férfi ügyvédje azt mondta, hogy ez a vádirat nem alkalmas arra, hogy a bíróság azt tárgyalja, mert az ügyészségnek például tényeket kellett volna benyújtania, amivel alátámasztja a terrorcselekmény előkészületének vádját. A védő szerint ugyanis nem valósultak meg az előkészületek. A bíróság fenntartotta a férfi letartóztatását. A következő tárgyalás februárban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik