Élő Belföld

Orbán Viktor: Hazudtak Brüsszelben, lesz nyugdíjprémium, az abortusztörvény nem változik

MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher
MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher
Két hónapos kihagyás után ad interjút a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

Vége az interjúnak

Orbán reggeli interjújának legfontosabb bejelentései:

  • Orbán szerint az energiaárak politikai döntés miatt szaladtak meg.
  • A brüsszeli szankciókat ki lehet javítani: mivel hat hónapra vezetik be őket, legközelebb a prágai csúcstalálkozón felül kell vizsgálni őket.
  • Magyarországon a gázellátás biztosított: 4,5-5 hónapig tudna működni a magyar gazdaság a jelenlegi formájában úgy, hogy közben egyetlen csepp gáz sem érkezik.
  • Az energiaárak miatt emelkednek az élelmiszerárak, amit csak tetőz az aszály. Ezért vezettek be élelmiszerárstopokat.
  • Az MNB szerint idén 4 százalékos lesz a gazdasági növekedés.
  • Marad a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában: idén biztosan, de reményei szerint jövőre is.
  • Megerősítette, hogy kifizetési tilalom van érvényben a kormány alá tartozó szerveknél: október végéig csak a béreket lehet folyósítani.
  • Arra utasították az MVM-et, hogy az energiaárak változékonysága miatt rugalmas fizetési megoldásokat keressen.
  • A nyugdíjasok az inflációkövető emelést és a 13. havi nyugdíjat is megkapják.
  • A baloldallal nem lehet együttműködni, mert nem magukat képviselik, ugyanis a miniszterelnök szerint Amerikából pénzelik őket.
  • Az abortusztörvény nem változik: a jelenlegiben konszenzus van, és most amúgy sem ez a legfontosabb probléma.

Dollárbaloldal és abortusztörvény

Úgy együttműködni valakivel, hogy tudod, hogy megvásárolták a te partneredet, nagyon nehéz. Egyszerűen nem urai saját maguknak, Amerikából fizetik őket.

– vélekedik Orbán a baloldali ellenzékről. Úgy látja, hogy ahogy a személyes és az üzleti életben, úgy a politikában sem előnyös úgy tárgyalni valakivel, hogy közben tudod, a tárgyalópartnered külföldről irányítják.

Az interjú végén a Pintér Sándor által kezdeményezett abortusztörvény-módosításról Orbán közölte:

Nincs tökéletes abortusztörvény. De van egy olyan szabály, amelyet a magyar társadalom többsége elfogad. Mereven ellenzek mindenféle abortusztörvény-módosítást. Ráadásul ez most nem az az ügy, amivel foglalkozni kell. Háború, szankciók… és itt ez a dollárbaloldal.

Marad a rezsicsökkentés és nyugdíjprémium is lesz

Az MVM-et arra utasítottuk, hogy rugalmas megoldásokat dolgozzanak ki. A költségvetés szintjén szinte lehetetlen most tervezni

– mondja Orbán, hozzátéve, hogy ezért rendelt el kifizetési tilalmat november elejéig, ugyanis akkor talán tisztábban tudnak látni.

Orbán azt is elmondta, hogy egy család 181 ezer forintot kap havonta a rezsicsökkentés keretében. Idén már biztosan marad a rezsicsökkentési rendszer, és azt is elmondta, hogy

jó reményeim van, hogy 2023-ban is fenn tudjuk tartani.

A nyugdíjakról azt mondja, hogy lesz egy inflációkövető emelés. Emellett az MNB szerint 4 százalékos lesz a gazdasági növekedés, így nyugdíjprémiummal is készülnek.

Orbán: A szankciókat ki lehet javítani

Van a politikában olyan hiba, amit nem lehet kijavítani. Ilyen a migráció, ha beengedted őket, akkor már nem lehet kitenni. De a szankciókat ki lehet javítani

– fogalmaz Orbán, hozzátéve, hogy ha nem harcolják ki, hogy változtassanak, akkor az energia árak beépülnek a gazdaságba, és tartósan magasan maradnak.

A szankciók természete, hogy nem határozatlan időre, hanem hat hónapra vezetik be őket. Mindig meg kell újítani őket. Ekkor lehetősége van a brüsszeli politikusoknak, hogy belássák a hibájukat.

– vélekedik a magyar kormányfő.

Az energiabiztonságról Orbán elmondta, hogy

ha holnap reggeltől egy molekula sem jönne a gázvezetékeken, akkor négy-öt hónapig a magyar gazdaság úgy működne, ahogy most, mert sikerült betárazni.

Az ellátás biztosítása után a családok és vállalkozások védelme a kormány prioritása. A családoknak nyújtott pénzügyi védelmi rendszer tekintetében Orbán szerint Magyarország az élen jár, amit véleményre szerint szinten tudnak tartani, egyelőre bírja a magyar költségvetés. A vállalkozások nehézségei most halmozódnak, ezért 200 milliárdos programmal szeretnék megsegíteni őket. Lesz gyármentő program is, valamint ha a munkanélküliség emelkedni kezdene, akkor azonnal munkavédelmi akciótervvel készülnek.

Orbán: Brüsszel hazudott az embereknek

Orbán szerint a németekkel együtt megállapodtak abban, hogy nem vetnek ki szankciót az energetikai szektorra. De a németek júniusban megváltoztatták az álláspontjukat, és megszavazták az olajra kivetett szankciót, majd kilátásba helyezték a gázszankciókat.

Újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni Brüsszelben. Brüsszel hazudott az embereknek, mert kiterjesztették a szankciókat az energiára.

– vélekedik Orbán, hozzátéve, hogy azt is ígérte az unió, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak, de ez nem történt meg.

Az energiaárak pillanatok alatt emelkedni kezdenek a szankciók után: mindenki megmozdul, nagy pénzek, óriási erők kezdenek dolgozni, hogy alkalmazkodjanak egy általuk feltételezett magasabb árhoz. A Soros György-féle spekulánsok súlyos extramilliárdokra tesznek így szert. Orbán azért nem látja szükségét alaposabb hatástanulmánynak, mert nem szavazták meg a szankciókat, hanem kivételt harcoltak ki.

Ugyanis, ha nem harcoltak volna ki kivételt, akkor nem az árak miatt berzenkednének, hanem hiány lenne.

Az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment föl

Ugyan a politikáról sokat szoktak okoskodni, de ez egy tapasztalati műfaj. Legjobb, ha ilyenkor be tudjuk vonni az embereket a döntésbe

– vélekedik Orbán Viktor. Szerinte vannak szakmai döntések, de például a migráció vagy a szankciók kérdésében a nemzeti konzultációt szokták alkalmazni.

A kormány egyetértési pontot kíván létrehozni, ugyanis válságos időkben esélyt kell adni az embereknek, hogy elmondhassák a véleményüket. Orbán a nemzeti konzultációt az elmúlt tizenkét év egyik legfontosabb politikai stratégiai innovációjának tartja.

Nehéz időkben szükség van nemzeti konzultációra

– teszi hozzá a kormányfő.

Orbán szerint az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment föl. Nem a kereslet-kínálat, hanem a politikai döntések miatt lettek felhajtva az energiaárak. Ha nem lennének szankciók valahol száz dollár körül lennének az energiaárak, ahol a választások körül.

Olvasói sztorik