Belföld

Hadházy Ákos pótesküt tehet október 10-én, késő este

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A megválasztott független képviselő felveheti mandátumát. Nem fog bejárni.

Az RTL.hu úgy tudja, több mint fél évvel az országgyűlési választások után Hadházy Ákos leteheti hivatali esküjét. Ez a Házbizottság csütörtöki ülésén dőlt el, erősítette meg az ülésen részt vevő Szabó Szabolcs momentumos képviselő. Mint mondta, olyan döntés született, amely szerint Zugló független képviselője a parlament október 10-ei ülésén teheti le az esküt, a Fidesz javaslatára a napirend utáni felszólalásokat követően, valamikor késő este.

Az esküt általában a napirend előtti felszólalások után teszik le a képviselők, ahogy a héten Ander Balázs és Dudás Róbert is. Hadházy Ákos most azért nem tehette le az esküt, mert Kövér László hétfőn csak a két jobbikos képviselőt engedte felesküdni, amiért a független politikus „hálás volt” volt neki.

A hírportál most úgy értesült, a Házbizottság ülését ezúttal a fideszes házelnök helyett a KDNP-s Latorcai János vezette, és az Hadházy Ákos ügyével kezdődött.

A kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését

– ezt még májusban mondta Kövér László, akinek a megkeresésére a minap az Igazságügyi Bizottság eseti állásfoglalásban jelezte,  Hadházy Ákos (független) képviselő önhibájából nem tett esküt az Országgyűlés május 2-ai alakuló ülésén, de már másnap jelezte írásban a házelnök felé eskütételi szándékát, amit most még biztosítani kell neki, de a jövőben elveszíhetné mandátumát az a képviselő, aki határidőre nem tesz esküt.

Frissítünk!

Nem fog bejárni

Hadházy Ákos a 444-nek azt mondta: leteszi az esküt, de nem fog bejárni. Szerinte azt tudták Zuglóban, amikor megválasztottak.

Mindent meg fogok tenni, hogy ne tartsam fent egy parlamentáris demokrácia látszatát

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik