Belföld

Hadházy nélkül kezdi a munkát a parlament

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Egynapos üléssel indul be a törvénygyár őszi ülésszaka. Hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is döntenek.

Kövér László házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik. Megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről: Tarján Lászlónéról (FKGP, EKgP), Jüttner Csabáról (SZDSZ), Várhelyi Andrásról (FKGP, független), Zsupos Lajosról (MDF), Szalay Istvánról (MSZP), Wittner Máriáról (Fidesz), valamint Fuzik János volt szlovák nemzetiségi szószólóról.

A napirend előtti felszólalások után tesz képviselői esküt Ander Balázs és Dudás Róbert, írja az MTI. A két politikus korábban is volt már képviselő, most a mandátumáról lemondott Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltják a Jobbik padsoraiban. Hadházy Ákos hétfőn még nem teheti le az esküt

Az Országgyűlés a tervek szerint megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hét tagját és három póttagját kilenc évre. Az NVB jelenlegi tagjainak mandátuma szeptember 30-án jár le.

A parlament hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is dönt. A bíróság Hegedüs Andreának (DK), Orosz Annának (Momentum), Hajnal Miklósnak (Momentum), Tóth Endrének (Momentum), Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) rágalmazás, Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványozta a mentelmi joga felfüggesztését. A mentelmi bizottság Hegedüs Andrea és Fekete-Győr András esetében kéri ezt a Háztól a parlamenti honlapon elérhető indítványok alapján. Döntenek Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Ezt követően több mint három órán át interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el. A parlament
együttes általános vitában tárgyalja az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló törvény, valamint egyéb törvények módosítását. Az előterjesztések egyebek mellett lehetővé teszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, valamint új eljárást vezetnek be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik