Belföld

Bencsik András: Normális esetben azt kellene válaszolni, hogy felvesszük a kesztyűt, és hadba lépünk Amerikával szemben

A Békemenet egyik főszervezője az Északi Áramlat megrongálása miatt került háborús hangulatba.

Amennyiben a volt lengyel külügyminiszter jól látja, és az a körülbelül 450 millió ember Európában, aki szintén ugyanezt gondolja, hogy ezt az amerikaiak csinálták – hogy ne kerteljek, közéjük tartozok én is –, akkor ezt úgy hívják, hogy hadüzenet. Az Amerikai Egyesült Államok megtámadta az Európai Uniót. Ez ilyen egyszerű. Miközben püföli Oroszországot Ukrajnában, most úgy döntött egy merész fordulattal, hogy megtámadja az Európai Uniót is, és olyan kárt okozott neki, aminek a következményét föl se tudjuk fogni. Normális esetben ilyenkor az Európai Unió azt mondja – de nincs ugye hadserege, csak országok vannak, és azoknak a vezetői egy sajátságos lelkiállapotban vannak…  –, azt kellene válaszolni, hogy felvesszük a kesztyűt, és mi pedig hadba lépünk Amerikával szemben. Ez ugyanis nem baráti tűz volt. Ez egy gonoszul eltervezett és profin végrehajtott szabotázsakció volt. Abból a célból, hogy a kevés gázvezeték, ami Oroszország felől érkezik Európába, ne működhessen

– fejtegette Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője a Hír TV-n.

A Fideszt támogató Békemenetek egyik főszervezője arra utalt, hogy Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter, néppárti EP-képviselő a „Köszönöm, Amerika!” kommentárral osztotta meg az Oroszországot a Balti-tenger alatt Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékek megrongálásáról szóló hírt. Sikorski – akinek a felesége Anne Applebaum amerikai történész és újságíró, a Washington Post rendszeres szerzője – később azt írta, örül annak, hogy az Északi Áramlat, amely ellen húsz évig küzdöttek lengyel kormányok, háromnegyed részben megbénult, ugyanakkor reméli, hogy a dán nyomozók megtalálják az elkövetőket, ő pedig csupán hipotéziseket állított fel arról, hogy kinek lehetett motivációja és képessége arra, hogy ezt tegye.

Ahogy Bencsik, úgy a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is arra utalt, hogy állami szintű terrortámadás történhetett a gázvezetékek ellen, Marija Zaharova, az orosz külügy szóvivője pedig arról beszélt, hogy az Északi Áramlat vezetékei Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében rongálódtak meg, melyet teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőriznek.

Ezzel szemben a CNN amerikai hírtelevízió értesülései szerint orosznak tűnő hadihajókat láttak a sérült csövek térségében. A NATO pedig azt hangsúlyozta, hogy a szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni. Az Európai Unió is szabotázsakciónak minősítette az Északi Áramlat elleni akciót, és határozott választ helyezett kilátásba, lehetséges felelőst azonban nem nevezett meg.

Az Északi Áramlaton egyébként az utóbbi időben már alig érkezett gáz az orosz export visszafogása miatt.

Bencsik egyébként azt is megjegyezte, „imádkoznunk kell, hogy a török és az orosz haditengerészet eléggé szorosan járőrözzön a déli vezetéken, különben mi is megfagyunk a tél végére”.

(via 444.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik