Belföld

XII. kerületi épületomlás: leállíthatják az ingatlanberuházást

Mihadák Zoltán / MTI
Mihadák Zoltán / MTI

A „jelenleg bizonytalan gazdasági helyzetre tekintettel” elhalasztanák a beomlott Böszörményi úti ingatlan fejlesztését, szúrta ki az erről szóló előterjesztést az Építész Fórum.

A XII. kerület képviselőtestület szeptember 22-én dönt a tervezett beruházás leállításáról. A cikkben emlékeztetnek, a hatemeletes irodaház két legfelső szintje májusban omlott be, akkor a bontás egy időre le is állt, majd júniusban folytatódott, az új épület pedig júliusban megkapta az építési engedélyt.

A projekt keretein belül 119 lakást alakítottak volna itt ki, a földszinten üzletekkel és háziorvosi rendelőkkel. De ez jelen állás szerint egy jó darabig még csak álom maradhat.

Az előterjesztésben az orosz-ukrán háború folyományaként elindult negatív világgazdasági folyamatokra, valamint ennek hatásaként a magyar építőiparban tapasztalható árnövekedésre hivatkozva leállítanák a fejlesztést. Hozzáteszik továbbá, hogy az ingatlanberuházás hitelforrásokból történő folytatása a jelen időszakban olyan mértékű kockázatot hordozna, amelynek viselésére az Önkormányzatnak nincsenek tartalékai.

Így az a javaslat született, hogy a beruházás harmadik fázisának

kivitelezői és szállítói tender lebonyolítási munkálatai ne kezdődjenek el, a projekt további folytatásáról a képviselőtestület a makrogazdasági folyamatok kedvezőbb alakulása esetén a későbbiek során hozzon döntést.

Ha elfogadják a javaslatot, az ingatlant épített kerítéssel veszik körbe, melynek kiépítési költségét 30 millió forintra becsülik, illetve a környék parkolási nehézségeinek enyhítésére a területen egy ugyancsak ideiglenes, fizetős, 100 férőhely alatti parkolót alakítanának ki, ami a volt Böszörményi úti főkapun lenne megközelíthető, ennek becsült költsége 65 millió forint.

Az önkormányzat emellett időközben engedélyezési eljárást indított a Beethoven utca egyirányúsítása érdekében is, írja az Építész Fórum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik