Belföld

Kiáltványában sorolja fel a PSZ a kormány bűneit

PSZ / Facebook
PSZ / Facebook
A Pedagógusok Szakszervezete a hazai és a nemzetközi közvéleményhez fordul a kormány elhibázott oktatáspolitikája miatt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a tanévkezdés napján kiadott kiáltványa szerint a kormány évek óta nem ad választ a szakmai követelésekre, csak látszattárgyalásokat folytat, valódi döntés helyett.

A magyar kormány tudatosan alacsonyan tartja az oktatásban dolgozók bérét!

Emlékeztetnek rá, a magyar pedagógusok fizetése az OECD-tag uniós országok közül a legalacsonyabb, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csak kb. 60 százalékát teszi ki. A PSZ követeli, hogy a bérek érjék el a diplomás átlagbér legalább 90, majd 100 százalékát! A fizetés legyen értékálló, kövesse az inflációt!

A kiáltvány szerint a magyar kormány nem akar szembesülni azzal, hogy a pályakezdő pedagógusok nem tudnak megélni. Fizetésük nettóban egy 500 eurós bankjegy, erre a pénzintézetek még hitelt sem adnak! Közben évente több ezren mennek nyugdíjba, de a megalázó kezdő fizetések miatt nincs utánpótlás!

Kapcsolódó
Orbán Viktort hiába kérdezték arról, miért csak egy penészes pince bérlésére elég egy kezdő tanár fizetése
A jobbikos Ander Balázs azt feltételezte, csak elkerülte a kormányfő figyelmét a nyílt levél.
  • A magyar kormány tétlenül nézi, hogy az alacsony fizetések mellett az oktatásban dolgozók óraszáma, munkaterhe az egyik legmagasabb az Európai Unióban! A túlmunkát nem fizetik ki, a dolgozók nagy része kénytelen másod- és harmadállást vállalni!
  • A magyar kormány nem becsüli meg azokat sem, akik segítik a pedagógusok munkáját! Ők nélkülözhetetlenek az óvodákban és iskolákban, mégsem kaptak 2008 óta érdemi béremelést! Követeljük az értékálló bérrendezést az ő számukra is!
  • A magyar kormánynak nincs terve az egész országot sújtó tanárhiány megoldására. Csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a magyarországi óvodákból és iskolákból. Már az általános iskolák ötödében képesítés nélkül is dolgoznak pedagógusok, akik nem helyettesíthetik a szaktanárokat! Szülők ezrei nézik tehetetlenül, hogy gyermekeik lyukas órái hétről hétre szaporodnak nemcsak vidéken, hanem a fővárosban is.
  • A magyar kormányt terheli a felelősség, amiért a pedagógushiány miatt sérül a gyermekek oktatáshoz való joga, ha nem szaktanár tanítja őket. Versenyképes tudás nélkül leszakadnak, kiszolgáltatottak lesznek. Magyarországon 2010 és 2020 között 10,8 százalékról 12,1 százalékra nőtt a korai iskolaelhagyók aránya, pedig csökkentést vállalt a kormány! A lemorzsolódók legfeljebb bérrabszolgák lehetnek saját hazájukban!
  • A magyar kormány hibája, hogy nő a szakadék a tehetősebbek és a szegényebb szülők gyermekei között: akik megtehetik, magániskolákban vagy egyházi intézményekben taníttatják gyermekeiket a jobb körülmények miatt, hiszen az egyházi intézmények több támogatást kapnak, mint az államiak. Közben az ott dolgozók sem keresnek sokkal jobban!
  • A magyar kormány az oka annak, hogy a gazdagabb családok gyermekei főként külföldön kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat. Többségük nem fog visszatérni Magyarországra!
  • A magyar kormány elvette a pedagógusoktól a tanítás szabadságát, állami tankönyveket erőltet rájuk, amelyek nem adnak versenyképes tudást a tanulóknak!
  • A magyar kormány – látva a pedagógustársadalom elégedetlenségét – hatalmi szóval korlátozta a sztrájkjogot, amely a munkavállalók alapvető joga. Előbb rendeletet, majd törvényt alkotott, Európában példátlan módon!

Emiatt a PSZ hazai és nemzetközi jogi fórumokhoz fordul. Mint írták, a kormány semmibe veszi a társadalom támogatását, hiszen a szülők is ráébredtek: az oktatásban dolgozók követelései jogosak. A szakszervezet szerint a kormány erőszakosan szakította szét a közoktatást és a szakképzést, a két fontos területnek nincs hozzáértő felelőse az új kormányban, hiába követelték.

A kormány továbbra sem tekinti stratégiai ágazatnak a társadalom jövőjét alapvetően meghatározó oktatást, ahelyett, hogy az állami költségvetésből emelné az oktatásban dolgozók bérét – az Európai Bizottságra, a magyarországi baloldali politikusokra és nyugati szövetségeseire mutogat.

Cselekvőképtelenségét évek óta kommunikációs trükkökkel álcázza.

A PSZ szerint ezen tényekből a hazai és a nemzetközi közvélemény is meggyőződhet arról, hogy a magyar kormány – legsúlyosabb bűneként – még a gyermekek jövőjét is képes feláldozni, amiért minden felelősséget vállalnia és viselnie kell!

Kapcsolódó
A Párbeszéd talált pénzt a pedagógus-béremelésre
A párt nem várna az EU-ra, 285 milliárd forintot a költségvetésből csoportosítana át. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik