Belföld

A Párbeszéd talált pénzt a pedagógus-béremelésre

A párt nem várna az EU-ra, 285 milliárd forintot a költségvetésből csoportosítana át.

A Párbeszéd olyan költségvetési módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely alapján teljesíthető lenne a pedagógusok követelése, a 45 százalékos béremelés.

Az előterjesztés 285 milliárd forintot csoportosít át az oktatási területen dolgozók fizetésének rendezésére, a pénzt a Pénzügyminisztérium Beruházási Alap forrásából és a Paks II. Zrt. tőkeemeléséből különítenék el. A Párbeszéd szerint a pedagógusok béremelése évtizedes adóssága a mindenkori Orbán-kormányoknak.

Az oktatásban dolgozók bérezése teljesen méltatlan, megalázó, ami az ágazatból történő tömeges elvándorláshoz, az oktatás színvonalának folyamatos csökkenéséhez vezet. Mint írták, a magyar fiatalok jővője, a gazdasági versenyképesség miatt is fontos anyagilag megbecsülni a gyermekek oktatóit.

Az egyre súlyosabb megélhetési válság miatt ennek az adósságnak a rendezése immár nem várhat tovább.

A törvénymódosítás megfelel a pedagógusszakszervczetek követeléseinek, biztosítja az általuk teljes joggal igényelt 45%-os béremelést.

Tordai Bence, a Párbeszéd előzőleg közleményben tudatta, a tanévkezdés az adott körülmények között csaknem lehetetlen, a közoktatás helyzete és benne a tanárok anyagi megbecsülésének kérdése a 12 éves Fidesz-kormányzás egyik legnagyobb gyalázata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik