Belföld

Felvázolta a NER főbűnét a NIF-vezérből lett sajtkészítő

Kalló Iván / 24.hu
Kalló Iván / 24.hu
Interjúban beszélt arról Reményik Kálmán, hogyan rúgták ki a NIF-től, hogy lett sajtkészítő és hogy mi a baja a NER-rel.

Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) volt vezetője a HVG360-nak adott interjút, a cikk kedden jelent meg, ebben Reményik nem kíméli a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) sem. Reményik 2006 és 2010 között vezette az állami infrastruktúra-fejlesztési vállalatot, majd 2010-ben kirúgták, állítása szerint egy olyan szoftverbeszerzési ügy miatt, ami nem is az ő szintjén zajlott. Végül munkaügyi per lett az egészből, hosszú pereskedés után a Kúria neki adott igazat. Reményik már 2009-ben ki akart szállni a vállalatvezetésből, „de az cserben hagyás lett volna” – magyarázta. Hozzátette:

Nem lettem gazdag, de minden megkeresett fillérre büszke lehetek, és ez fontos, a lopott pénzt lehet élvezni, de nem lehet büszkének lenni rá.

2010-ben aztán tanácsadónak állt, de hamar unni kezdte, és rájött, hogy Vászolyon akar élni. Egy kockás papírra írta fel ötleteit, hogy mibe vágjon bele, majd ekkor jött a megvilágosodás:

Egyszer csak bevillant, hogy készítsünk sajtot. Eladtam a gyönyörű füredi lakásunkat, a képeket is a falról, és vettem egy lepattant ipari területet Vászolyon.

A felesége ambivalensen állt a sajtkészítő hobbihoz, de azért ő is elvégezte a tanfolyamot férjével együtt, azonban itt érdeklődés szintjén csupán, de elváltak útjaik:

Önző naivitásomban úgy képzeltem, otthagyja ő is Budapestet, a munkáját, és együtt kevergetjük a sajtot. De neki nem ez az élete, ő Pesten maradt, a hétvégéket együtt töltjük Vászolyon, amit ő is imád.

Reményik szeretett volna valami kézzelfoghatót csinálni a topmenedzserkedés után. Mára nem hobbinak, hanem munkának fogja fel a sajtgyártást. Beszélt még a NIF-es korszakról is, hogy fejvadász cég találta meg őt a NIF vezetésére, illetve hogy egységesítették a közbeszerzési rendszert, korrupciós lehetőségek kiiktatásával. Persze szerinte a szocialista kormányok alatt is „kivette a pénzt, tudták a cégek, hogy az állami megbízások után mi a dolguk”. A Fidesz korrupcióját pedig mára elfogadta a társadalom. Végül felvázolta, mi a kormánypárt legnagyobb bűne:

De nem ez a Fidesz legnagyobb bűne, hanem hogy az elmúlt évek aranykorát nem arra használta, hogy megváltoztassa a gazdaság szerkezetét. És az, hogy a felépített nemzeti burzsoázia semmit sem talált ki, csak beleült a készbe. Ilyen rossz ízlésű emberektől nem is várható el innováció.

(Kiemelt képünk 2009-ben készült.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik