Belföld

300 milliót kaphat az államtól, mert kirúgták

Reményik Kálmán 2010 augusztusáig volt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója. Rendkívüli felmondással bocsátották el, perelt, másodfokon 300 milliót ítéltek meg neki.

Az Index cikke szerint Reményik Kálmánt egy szoftvervásárlási ügy miatt rúgták ki. A volt elnök-vezérigazgató az elbocsátás formai körülményeit kifogásolta, azt állítva, hogy a rendkívüli felmondásról szóló iratokat nem a helyére kinevezett új vezérigazgatónak, hanem az állam tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank vezetőjének, Baranyai Lászlónak kellett volna aláírnia.

Reményik a NIF-nél havi 6,2 millió forintot keresett, és már az elsőfokú bírósági döntés alapján megkaphatta volna a felmondás után elmaradt fizetését, annak ellenére, hogy a bíróság kimondta, hogy a rendkívüli felmondás megalapozott volt.


Fotó: MTI

Az ügy azonban másodfogon is folytatódott, mivel mindkét fél fellebbezett. 2013 nyarán a Fővárosi Törvényszék pedig még kedvezőbb ítéletet hozott, amikor kimondta, hogy Reményiknek a másodfokú ítélet meghozatalának napjáig jár az elmaradt havi fizetése, amihez ráadásul késedelmi kamatot is kell fizetnie az állami cégnek. A Fővárosi Bíróság szerint több milliós végkielégítés is jár Reményiknek, illetve kártérítés amiatt, hogy a NIF nem engedte megvásárolni kedvezményesen korábbi céges autóját. A végösszeg így már 300 millió forint az Index szerint.

A NIF a másodfokú bíróság döntése után a Kúriához fordult, és a felülvizsgálati kérelemmel együtt kérte a kifizetés végrehajtásának felfüggesztését. Annak ellenére, hogy erről Reményiket 2014 januárjában tájékoztatták, ő mégis elindította a végrehajtási eljárást, amely végül sikertelenül zárult. A Kúria az ügy tárgyalását június 18-ra tűzte, a NIF Zrt. bízik a számára kedvező döntésben – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik