Belföld

A kormánypárti szavazók mindössze 3 százaléka gondolja felelősnek Oroszországot az ukrajnai háborúért

ARIS MESSINIS / AFP
ARIS MESSINIS / AFP

A magyar választók orosz-ukrán háborúval kapcsolatos véleményeit vizsgálta az IDEA Intézet. A felmérésből kiderül, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 3 százaléka érzi felelősnek Oroszországot a háborúért, és mindössze 2 százalékuk látja úgy, hogy elsősorban Oroszország felelős azért, hogy fél év után sem született béke a felek között.

Ez még a Mi Hazánk szavazóinál is lényegesen magasabb arány: a háború kérdésben a Fidesznél jóval radikálisabb hangot megütő, korábban az ukrán nagykövetség épülete előtt is tüntető Mi Hazánk híveinek 14 százaléka érzi felelősnek az oroszokat a háborúért, és ugyanilyen arányban gondolják felelősnek őket abban, hogy még nem született béke.

A legtöbben az ellenzéki összefogás szimpatizánsai közül (64 százalék) teszik felelőssé az oroszokat a háborúért, és amiért még mindig nem sikerült békét kötni (61 százalék). A Fidesz és a Mi Hazánk választói elsősorban az Egyesült Államokat gondolják felelősnek a háborúért, hozzátéve, hogy

négyszer annyi Fidesz szavazó gondolja, hogy Ukrajna felelős a háborúért (12 százalék), mint ahányan azt mondják, hogy Oroszország (3 százalék).

A különböző pártok hívei közt egyetértés mutatkozik abban, hogy az EU rosszabb helyzetbe került az orosz-ukrán háború következtében: a legnagyobb arányban a Mi Hazánk szavazói (70 százalék) látják úgy, hogy romlott az unió pozíciója.

A különböző pártpreferenciákkal rendelkező választók között a háborúval kapcsolatos félelmek kapcsán is konszenzus van: legtöbben a növekvő megélhetési költségeket és az elszabaduló energiaárakat érzik a leginkább aggályosnak.

Emellett az összellenzéki szavazók jelentős része (21 százaléka) gondolja a legkomolyabb fenyegetésnek azt, hogy az oroszok nukleáris fegyvert vetnek be, míg a kormánypárti szavazók 29 százaléka legjobban a gazdaság visszaesésétől és az itthoni munkahelyek elvesztésétől tart.

A kutatás arra is kitért, hogy a választók elérhetőnek érzik-e azt, hogy Magyarország úgy csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőséget, hogy közben a fenntartható energiatermeléshez is közelebb kerülünk. A kérdésben a Fidesz szavazói gondolják a legnagyobb arányban (28 százalék) kivitelezhetetlennek az EU felgyorsított klímapolitikáját, míg a baloldal szimpatizánsainak többsége (49 százaléka) szerint minden forrást a megújuló energiatermelésbe kell fordítani, és akkor mindkét cél teljesíthető. A Mi Hazánk szavazói megosztottak a kérdésben.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. július 27. és augusztus 7. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik