Belföld

Kétszázan tüntettek a Kossuth téren, Márki-Zay az ellenzéket is bírálta

„Nem vagyunk túl sokan, de azért így is többen vagyunk, mint Orbán dallasi beszédén” – mondta a szombat este 6 órára a Kossuth térre Demokráciát! Jogállamot! Kormányváltást! címmel meghirdetett tüntetés műsorvezetője egy friss vitára utalva.

Tény, hogy a demonstráción a részt vevők/felszólalók arány rendkívül kedvezőtlenül alakul, ugyanis a helyszínen lévő tudósítónk szerint legfeljebb kétszázan hallgatják a szónokokat, akikből nincs hiány, az előre meghirdetett program szerint beszédet mond:

  • Keresztény Zoltán jogász, kommunikációs szakértő,
  • Antoni Rita filozófus és társadalmi nemek szakértő,
  • Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke,
  • Dobrovits Orsolya, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke (ő azonban időközben lapunknak jelezte, hogy nem volt ott a tüntetésen),
  • Horváth Pál, a Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének elnöke, a taxisblokád szervezője,
  • a FreeSZFE képviselői,
  • Dóczi Péter (Alternatíva Párt),
  • Brenner Koloman (Jobbik),
  • Bodnár György Patrióta,
  • Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere,
  • valamint Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki összefogás áprilisi miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, hódmezővásárhelyi polgármester.

Ráadásul voltak előre be nem jelentett felszólalók is, köztük egy vidéki pedagógus, nem szólva arról a nőről, aki Keresztény és Antoni beszéde közben is felment a színpadra, és átvette tőlük a szót, amiből a második esetben egy kisebb összetűzés is kibontakozott, mivel a közönségből jelezték neki, hogy inkább a szónokot hallgatnák.

A Kossuth téri színpad elég egyébként fehér műanyag székeket helyeztek ki, ezeken ül, szellősen, a közönség.

Farkas Norbert / 24.hu

Az esemény Facebook-oldalán azt írták, hogy az Orbán-kormány gazdaság- és szociálpolitikája sok társadalmi csoport érdekeit sértette eddig is, és a legutóbbi intézkedéseikkel is jelentős érdeksérelmeket okoznak, ezek kárvallottjaival fejezik ki szolidaritásukat.

Márki-Zay Péter azzal kezdte a beszédét, minden politikus rémálma, hogy alig vannak egy tüntetésen, és most valóban nincsenek sokan, kérdés, hogy van-e értelme a demonstrációknak, és mit tudnak tenni a tisztességes civilek. Kitért arra is, hogy ha a pártok ugyanazt csinálják, mint eddig, a választási eredmény sem lesz más, mint április 3-án.

A volt miniszterelnök-jelölt azt mondta, a Fidesz hazugságokkal nyerte meg a választást, de kormányozni nem tud, és Orbán hazugságai gazdasági csődhöz vezettek.

Ezt szerinte házról házra járva is el kell mondani. Dicsérte a tüntetés szervezőit is, hogy ők legalább tettek valamit, „még ha amatőrök is”, de százszor többet érnek, mint azok az ellenzékiek, akik nem mernek kiállni a kormányzati döntésekkel szemben.

Márki-Zay szerint – aki részben a Szabad Európa cikkére alapozva beszélt erről – az ellenzéki pártokat is Fidesz irányítja, és amíg ez így van, esély sincs a változásra. Bírálta, hogy a Jobbik kivételével a parlamenti pártok nem vettek részt a demonstráción. Az összefogáshoz hiteles ellenzék kell, ezt kell megteremtni, jegyezte meg.

Amíg olyan ellenzékünk van, amelyik nem akarja leváltani a kormányt, nem lesz változás. Rá kell kényszeríteni az ellenzéket, hogy álljon ki az emberekért. „Hajrá civilek!” – zárta a beszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik