Belföld

Az amerikai külügy is megszólalt a tusványosi Orbán-beszéd kapcsán

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az Egyesült Államok megbocsáthatatlannak tartja Orbán Viktor kevertfajú népekről tett megjegyzéseit

– jelentette ki Ned Price amerikai külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón, majd felolvasta azt a nyilatkozatot, amit Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja fogalmazott meg a magyar miniszterelnök nagy port kavart tusványosi beszéde kapcsán.

Lipstadt szerint „mélységesen aggasztó” a jobboldali nacionalista miniszterelnök „egyértelműen a náci faji ideológiát idéző retorikája”, továbbá „elfogadhatatlan”, hogy évtizedekkel a holokauszt lezárása után egy vezető „a náci tömeggyilkosságot ilyen könnyelműen kezelje”.

Orbán szavai nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik.

– tette hozzá Price.

A miniszterelnök múlt szombati beszédében úgy fogalmazott, „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” A beszéde miatt nem sokkal később lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, aki fajgyűlölőnek minősítette Orbán szavait.

Orbán csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón a beszéd kapcsán elmondta, „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok”, majd hozzátette, hogy nem rasszizmusról beszélt, hanem kulturális különbségekről.

(RadioFreeEurope)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik