Stiller Ákos / Getty Images
Belföld

Ferihegyen volt kénytelen éjszakázni több repülőgép utasa, mert nem adták ki csomagjaikat

Információink szerint vasárnap mintegy 150-200 Budapestre érkező utas volt kénytelen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesen üres épületében éjszakázni, mert nem kapták meg a repülőkre feladott csomagjaikat.

A szóban forgó járatok vasárnap késő este érkeztek, az utasok órákon át várakoztak hiába a csomagkiadó futószalagjainál, mert a személyzet korábban hazament, és mint kiderült, nem volt, aki kipakolja a gépeket. A bőröndöket csak másnap reggel szállították be az átadóba, miután munkába állt a reggeli műszak.

Az egyik érintett gép egy fapados cég Tel Aviv-Budapest-járata volt, amelynek utasa a 24.hu-nak azt mondta, hogy kisgyerekes családok, sőt csecsemőkkel érkező utasok maradtak éjszakára minimális ellátás nélkül a reptéren. Az útlevél-ellenőrző és a magyar határt jelentő üvegajtók közötti helyiségben rekedt utasok vizet is csak a mosdókból tudtak szerezni.

Lontai Mária szerint a legdühítőbb az volt, hogy a nemzetközi repülőtéren órákon át nem volt senki, aki érdemi információval szolgált volna a helyzetről.

A földi kiszolgáló cég pultja zárva volt, az ott kifüggesztett telefonszámot pedig nem vette fel senki.

Megkeresésünkre a Budapest Airport azt írta, hétfőn kivizsgálták az esetet. Az írták, hogy az Európa más repülőterein tapasztalható fennakadások miatt vasárnap este nyolc járat csúszott össze egy időben. Ezek közül öt járat több mint egy órás késéssel érkezett Budapestre.

A kialakult helyzet nagy nyomás alá helyezte a földi kiszolgálásban részt vevő csapatot, így a járatok kiszolgálását sajnos nem sikerült a szokásos időn belül lebonyolítani. A helyzet kapcsán az érintett földi kiszolgáló vállalat felülvizsgálja repülőtéri folyamatait a hasonló, a repülőtér üzemeltető számára elfogadhatatlan helyzetek elkerülése érdekében.

A szóban forgó légitársaság budapesti földi kiszolgálását egyébként a Menzies Aviation Hungary Kft. látja el.

A Budapest Airport szerint a repülőgépek kiszolgálása tekintetében fontos hangsúlyozni, hogy a repülőtereken soha nem az utasok összlétszáma, hanem a forgalmi csúcsok kezelése jelenti a kihívást, amikor rövid időn belül sok gép indul, vagy érkezik. Budapesten ez jellemzően a kora reggeli, a déli, illetve az esti órákat jelenti.

A Budapest Airport minden szempontból – technológiai újításokkal, infrastruktúrával és humán erőforrással – is felkészült a nyári szezonra, hogy a gördülékeny utaskezelést és a minőségi szolgáltatást biztosítani tudja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiszolgálás minősége folyamatos legyen, más európai repülőterekhez hasonló problémák Budapesten ne fordulhassanak elő

– írta Budapest Airport kommunikációs osztálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik