Belföld

Tízből hat magyar munkavállaló kapott fizetésemelést idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az idei évben a magyar munkavállalók 59 százaléka kapott 12,7 százalékos béremelést – derül ki a ManpowerGroup országos, reprezentatív kutatásából.

A legnagyobb emelésről az élelmiszeripari és mezőgazdasági szektor dolgozói számoltak be: nekik átlagosan 15,7 százalékkal nőtt a bérük. A legnagyobb arányban az autóipari dolgozók kaptak fizetésemelést, csaknem 70 százaléknyian. A legrosszabbul az építőipari dolgozók jártak, alig egyharmaduk részesült bérfejlesztésben, ráadásul a legcsekélyebb mértékű, 9,45 százalékos növekedésről is ők számoltak be.

A betöltött pozíciótól függetlenül kaptak emelést a magyar munkavállalók: a beosztottak 62 százaléka, a közép- és felsővezetők 61 százaléka számolt be bérnövekedésről. Érdekesség, hogy a KKV szektorban magasabb, 14,7 százalékos bérnövekedésben részesültek, mint a közép és nagyvállalati dolgozói, akik 12,5 százalékkal visznek többet haza.

Habár a megkérdezettek 3/5-e számolt be, átlagosan 12,7 százalékos bérnövekedésről, a magyar munkavállalók 39 százaléka a 9,5 százalékos infláció ellenére sem kapott idén fizetésemelést.

A felmérésből az is kiderül, hogy a munkavállalók 47 százaléka nem elégedett jelenlegi munkahelyével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik