Belföld

Csák János szívesen látná a Fudan Egyetemet Magyarországon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Csák János, újonnan megválasztott kulturális és innovációs miniszter a Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervét méltatta a Mandinernek adott interjúban.

Ahogy említettem: a jövő az innovációs ökoszisztémában és az egyetemeken „készül”. A Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, s ha itt is minőségi képzést kínál a hallgatóknak, azzal tovább növelheti Magyarország vonzerejét a felsőoktatási piacon, ezért érdemes idehozni

– vélekedik a miniszter, aki szerint Magyarország akár „közvetítő szerepet” is betölthet a Nyugat és a Kelet között, melynek az a feltétele, hogy „annyira értsük Kínát, amennyire a nyugati civilizációt”.

Csák szerint idáig csak másodkézből értesültünk arról, milyen folyamatok zajlanak keleten, azon belül is a kínai gazdaságban és társadalomban, a Fudan azonban jó lehetőséget kínál arra, hogy ez megváltozzon.

Az interjúban szóba került a CEU is. Csák a Budapestről Bécsbe költöző egyetem ügyét jogi kérdésnek nevezte. Szerinte távozásukkal a CEU-n domináns társadalomtudományi oktatás színvonala nem csökkent Magyarországon.

Jó egészséget kívánok nekik!

– üzente az egyetemnek a miniszter.

Májusban az Alkotmánybíróság nemzetközi szerződésre hivatkozva kimondta, hogy nem lehet népszavazást tartani a Fudan Egyetem ügyében. A népszavazást kezdeményező budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely szerint az Alkotmánybíróság „nyilvánvalóan a Fidesz elvárásait teljesítette”.

Csák János: Magyarországon nincs az a nádtető-gyújtogatós politikai erő, mely képes lenne többséget teremteni az uniós kilépéshez
Az unió a jövőnk? Válságban a nyugat? Mihez kezdjünk Kínával? És az oroszokkal? Segít a Jóisten? Nagyinterjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik