Belföld

Az Alkotmánybíróság elmeszelte Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Azokat alaptörvény-ellenesnek minősítették. A főpolgármester keményen kiosztotta a testületet, amely szerinte a Fidesz politikai elvárásait teljesítette.

Az Alkotmánybíróság szerint a Fudan Egyetem ügyében  nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a Karácsony Gergely által benyújtott kérdéseket. Ezt a Kúria is jóváhagyta. A két kérdés a következő volt.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az Alkotmánybírósághoz mindkét ügyben alkotmányjogi panasszal fordultak a Kúria döntése ellen. A Fudan Egyetem ügyében az indítványozó szerint sérült a tisztességes eljáráshoz való joga azzal, hogy a Kúria a népszavazás alkotmányosságát érdemben nem vizsgálta, és a kérdés célja, tartalma sem egyértelmű.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, az Alaptörvény szerinti népszavazási tilalom tárgyában a vizsgált esetben az alaptörvényi tilalom szempontjából (szemben a Kúria döntésében foglaltakkal) annak van jelentősége, hogy a népszavazási kérdéssel hatályon kívül helyezni kért törvény a Kínai Népköztársasággal kötött nemzetközi szerződés végrehajtását célozza.

Az Alkotmánybíróság szerint egy nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését végrehajtó, azzal közvetlen összefüggésben álló törvény megváltoztatása vagy hatályon kívül helyezése az Alaptörvény alapján nem tartozik népszavazási útra.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a kérdés jelen esetben az Alaptörvény tiltott tárgykörébe tartozónak minősül. A Kúria döntése így alaptörvény-ellenes, azt az Alkotmánybíróság megsemmisítette. A határozathoz különvéleményt fűzött Juhász Imre, Salamon László, Schanda Balázs, Szabó Marcel és Szalay Péter alkotmánybíró.

Az álláskeresési járadék ügyében szintén alkotmányjogi panaszt nyújtottak be. Az indítványozó szerint a Kúria döntéséből az következne, hogy a költségvetési törvény módosítása hiányában az álláskeresési járadék folyósítására rendelkezésre álló összeget a központi költségvetésben nem növelik, ezért egy érvényes és eredményes népszavazás nyomán a járadék folyósítására rendelkezésre álló, változatlan összeget az eddigi 90 nap helyett 270 nap alatt fizetnék ki.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés tiltott tárgykörbe ütközik, mivel érdemben és számszakilag változtatna a központi költségvetésen, illetve annak végrehajtásán, így közvetlenül és jelentősen érintené az ország éves költségvetéséről szóló törvényt. A Kúria döntése ez alapján alaptörvény-ellenes, ezért azt az Alkotmánybíróság megsemmisítette. A határozathoz különvéleményt fűzött Czine Ágnes, Hörcherné Marosi Ildikó, Salamon László, Schanda Balázs, Szabó Marcel és Szalay Péter alkotmánybíró.

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága a minap már benyújtotta a határozati javaslatot, amely alapján elrendelik az országos népszavazást a két kérdésben. Kedden az Országgyűlésben a kormánypárti Hollik István arról beszélt, hogy a helyzet jogi értelemben teljesen világos, a képviselők nem tehetnek mást, mint igent mondanak a javaslatra.

Kapcsolódó
13,6 milliárdot spórolhat a Fidesz, ha enged Karácsony két népszavazási kérdése ügyében
Ha a kormánypártok támogatnák az ellenzék javaslatait, nem kellene kiírni a referendumot.

Karácsony: A Fidesz fél a néptől

A főpolgármester szerint az Alkotmánybíróság tagjainak többsége a két népszavazási kezdeményezést elkaszáló döntésével

nyilvánvalóan a Fidesz politikai elvárásait teljesítette.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta, a kormánypártok csak hivatkozni szeretnek a népre, de igazából félnek tőle. Az Alkotmánybíróság, amelynek erkölcsi integritására egykor minden magyar büszke lehetett, néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve

mára zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett. Az utókor ítél majd felettük is. Korom Mihályra, az államszocialista Alkotmányjogi Tanács elnökére is biztosan büszkék ma a dédunokái.

Karácsony Gergely szerint immáron az a dolguk, hogy megtalálják annak a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket ezekben a kérdésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik