Belföld

Lendvai Ildikó: Putyinozni, orbánozni kell, de másként

Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Az MSZP volt elnöke szerint az ellenzéket két veszély fenyegeti. Az egyik a Stockholm-szindróma, aminek már vannak is tünetei.

Lendvai Ildikó a hvg360-on ír arról, hogy az ellenzéket fenyegető veszélyek egyike valóban az, ha nem képes megújulni, nem tudja a választási vereség tanulságait levonni. Szerinte sem lehet mentegetni az eddigi gondolkodás, harcmodor hibáit, de tévedés lenne kidobni mindazt, ami fontos és igaz benne.

Az MSZP egykori elnöke úgy véli, Stockholm-szindróma fenyegeti az ellenzéket, ha elkezd azonosulni a győztes érveivel, nézeteivel, megfelelni a Fidesz  elvárásainak.

Ennek szerinte már több tünete is jelentkezik. Az első,

a »népidegen« ellenzék és »megmondóemberei« bűnbakká tétele, szinte bayerzsolti hevülettel. Amitől elhisszük, hogy Kis Grófo tényleg jobb, mint Fischer Iván.

Szerinte az ellenzéknek valóban zászlajára kell tűznie a megélhetési problémákat, de nem a szabadságjogok helyett, mert a

demokrácia emlegetése nem az elit nünükéje, hanem a lényeghez tartozik, amiről nem kevesebbet, hanem többet és érthetőbben kell beszélni.

Második tünetként a „putyinozás” kiátkozását említi, szerinte az ugyanis nonszensz, amikor Putyin háborút folytat Ukrajna és a nyugati értékek ellen. A harmadik tünet: a „pfuj, orbánozás!” – írja Lendvai Ildikó.

Grazozni, orbángáspározni, gusztustalanul orsósozni, az időjárásért is Orbánt hibáztatni valóban ízléshiba.

Ugyanakkor úgy véli, a nemzeti együttműködéshez nincs köze az Orbán-rendszernek, azt nevén kell nevezni, leleplezni.

Az ellenzék nem azért bukott meg, mert túl rendszer- vagy Orbán-kritikus volt, keleti diktatórikus modellek helyett nyugati értékeket követett, hanem azért, mert rivalizáló pártjai, vezetői nem keltették a stabil, kormányzóképes koalíció benyomását.

Kapcsolódó
Horn Gyula cölöpeire alapozna Ujhelyi István
Rájött, az orbánozás kontraproduktív, ezért is parancsolt magára stílusváltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik