Belföld

Horn Gyula cölöpeire alapozna Ujhelyi István

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Rájött, az orbánozás kontraproduktív, ezért is parancsolt magára stílusváltást.

Ujhelyi István a Népszavának adott interjúban nem foglal állást  arról, túl sok-e már az ellenzéki párt, őt csak a szociáldemokrácia jövője érdekli. Nem bocsátkozik jóslatokba arról, Márki-Zay Péter pártalapítása mennyire lehet sikeres, de EP-képviselőként úgy véli, az Európai Néppártban lenne helye egy konzervatív magyar pártnak.

Az ellenzék választási kudarca után országjárásba kezdett, amit gyász- és munkaterápiának nevez, de így akarja azt is megérteni, hogy miért szavaztak ennyien a kormányra. Beszélt sok fideszes választóval is, és azért parancsolt magára stílusváltást, mert rájött,

az orbánozásból csak annyi jut el a választókhoz, hogy mi ellenségei vagyunk a kormánynak, de nem tudunk alternatívát felmutatni.

Tapasztalatai alapján most sokan azért szavaztak a Fideszre, mert

  • az ellenzéket katyvasznak látták, miközben az elmúlt években sokat kaptak a kormánytól,
  • nem szeretik ugyan, ami van, de a háború miatt jobban bíznak az „erős kezű Orbánban”.

Akikkel találkozott, nem a Fidesz törzsszavazói. Ha az ellenzék újra tudja értelmezni magát, Ujhelyi szerint

bármikor elhozhatók a kormánytáborból.

Ehhez azonban nem egy szűk elitnek kellene politizálni, „a kívül-belül elavult, unalmassá vált” MSZP akkor tud újjászületni, ha visszahozza az emberközeliséget.

Úgy számol, társadalmi bázis lenne, mert

Magyarországon 4,2 millió bérből és fizetésből élő ember, 2,5 millió nyugdíjas, kényszervállalkozók és családi vállalkozások sokasága vár arra, hogy végre valaki fellépjen az érdekében.

A Fidesz nemzeti tőkésosztályának, feudális hűbérrendszerének ők nem részei, lenne létjogosultsága egy tisztán baloldali pártnak.

Ujhelyi István csak szimbólumnak tartja a névcserét, nem tagadná meg az MSZP-s múltat.

Horn Gyula cölöpjeire lehet építkezni.

Kapcsolódó
horn gyula (horn gyula)
Horn Gyula legfontosabb napja
Huszonkét éve jelent meg a Cölöpök című könyv. Ebből idézzük fel azt a bizonyos sorsdöntő napot.

Már tucatjával jelentkeztek nála a korábban pártot elhagyó helyi politikusok, egykori közéleti szereplők (olyanok is, akik nem voltak MSZP-tagok), hogy csatlakoznak, ha végigviszi az átalakulást. Az általa kezdeményezett Esély-körökbe is sokan regisztráltak. Az, hogy az MSZP tagságának tetszik-e, amit felvázolt, a tisztújító kongresszuson derül ki, az biztos, hogy akkor is az Európai Parlament képviselője marad, ha az MSZP társelnökévé választják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik