Belföld

Kriptovalutázós csalókat birkóztak le a rendőrök a Margit hídon

Harmincmillió forintra vettek le egy vállalkozót, aztán feküdtek a flaszteren.

Átejtett egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó vállalkozót három férfi.

Áldozatukat azzal keresték meg, hogy kedvező árfolyamon vásárolhat tőlük virtuális fizetőeszközt. Egy fővárosi szállodában találkoztak, ahol harmincmillió forintnak megfelelő készpénzért cserébe egyikük digitális tárcájából látszólag átutalták a megállapodásban szereplő kriptovalutát. A rendőrségi honlap azt írja, hogy megkárosított férfi elégedetten távozott, később azt is megbeszélte ügyfeleivel, hogy további hatvanmillió forintért vásárolna tőlük. Azt csak utólag észlelte, hogy a digitális tárcájában megjelent elektronikus fizetőeszköz valójában értéktelen, bár annak szimbóluma a megtévesztésig megegyezett egy ismert, úgynevezett stabilcoinéval.

A BRFK Kiberbűnözés Elleni Osztályának nyomozói azonosították, elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki a három feltételezett elkövetőt, a 29 éves S. Richárdot, a 26 éves L. Mátét és a 63 éves O. Lajost. Az akcióról videófelvétel készült, ahol láthatjuk:

  • egyrészt azt, milyen szép nagy autó vásárolható kamukriptózásból
  • meg azt is, hogy az úgymond fehérgalléros bűnözők elfogása sem fehérgallérosan zajlik, hanem bizony megfektetik a csibészeket.

A két fiatalabb gyanúsítottat őrizetbe vették; S. Richárd azóta letartóztatásban van, L. Máté bűnügyi felügyelet alatt áll, míg idősebb társuk – aki a nyomozás adatai szerint a megkárosított ügyfél közvetítésében játszott szerepet – szabadlábon védekezhet. Az eljárás alá vont férfiaktól a fővárosi nyomozók számítástechnikai eszközöket, több luxusautót és hárommillió forintot foglaltak le, két – jelenleg még ismeretlen – elkövetőt továbbra is keresnek. A 26 éves gyanúsított időközben megállapodott a sértettel, hogy kártalanítja, védőjének közreműködésével hétmillió forintot már ki is fizetett neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik