Belföld

Pulzus: Az orbáni árstop is kétharmadot kapott

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A többség örül a hosszabbításnak. Főleg az alacsonyan iskolázottak, a kistelepülésen élők, a nők és az idősebbek.

A többség örül Orbán Viktor miniszterelnök döntésének, hogy az üzemanyagoknál, kijelölt élelmiszereknél júliusig érvényes marad az árstop. A döntés a Fidesz támogatói, az alacsonyan iskolázottak, a kistelepülésen élők körében a legnépszerűbb, de a diplomások és a budapestiek szűk többsége is egyetért vele – derül ki a Pulzus kutató reprezentatív felméréséből, amelyet a napi.hu megbízásából készített.

Bár a Mol-vezér, illetve az OTP első embere is jelezte, sokáig nem tartható fenn a hatósági ár, az az emberek több mint kétharmadának tetszik.

A kutatás szerint

68 százalék támogatja a kormány döntését az árstop meghosszabbításáról, 32 százalék ellenzi. 

A nőknél ez az arány 79-21, a férfiaknál 53-47 százalék. A diplomásoknál a hosszabbítást 51 százalék támogatja, 49 ellenzi. Az alacsonyabb végzettségűeknél az arány 70-30 százalék.

Minél kisebb településen él valaki, annál inkább támogatja az intézkedést.

  • Budapesten 57
  •  a megyei jogú városokban 66
  • a kisebb városokban, községekben 72-72 százalék

volt a támogatók aránya.

A korral is nő a támogatás, a döntés támogatottsága 60 év felett 73 százalék, 39 év alatt pedig 63, tehát a fiatalok nagy többsége is bőven egyetért a hosszabbítással.

Módszertan:

A felmérés 1000 ember megkérdezésével készült. Az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik