Belföld

Időt kért az ellenzék a parlamenti előkészítő tárgyaláson, a Fidesz szerint ez is Gyurcsány miatt van

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Hétfőn délután tartották az Országgyűlés megalakulását előkészítő első tárgyalást a bizottsági helyek elosztásáról, de nem született megegyezés, miután a hatpárti ellenzék időt kért, írja a Telex.

Az ellenzéki összefogás két óra után kért szünetet a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson, így végül nem is tartottak sajtótájékoztatót, ellenben a Mi Hazánkkal.

Dúró Dóra a lap tudósítása szerint arról beszélt, rendkívül rossz hangulatú, elsősorban politikai vita zajlott a tárgyalásokon, ezt Toroczkai László úgy pontosította,

a balliberális oldal és a Fidesz között rossz hangulatú politikai szócsata alakult ki.

Toroczkai közölte, a vita középpontjában az állt, hogyan kell a közös ellenzéki listán bejutott pártokra tekinteni. Szerintük három lista jutott a parlamentbe, a Fideszé, a Mi Hazánké és az ellenzéki szövetségé.

MTI/Illyés Tibor

A Telex azt írja, a Fidesz javaslata alapján az előző négyéves ciklussal azonos bizottsági struktúra áll fel, 15 bizottsággal. Ebből tíz vezetésére tart igényt a Fidesz. A nemzetbiztonsági bizottság a törvény szerint is az ellenzéknek jár, ahogyan a szokásjog szerint a költségvetési bizottság is. Emellett a népjóléti bizottságra, a fenntartható fejlődés bizottságra, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottságra tarthat igényt az ellenzék a Fidesz-KDNP javaslata szerint.

A Mi Hazánk a nemzetbiztonsági bizottság vezetésére pályázik. Mint Toroczkai fogalmazott,

Közép-Kelet-Európa stratégiailag kiemelt terület, átjárnak rajtunk nagyhatalmak, keletről, nyugatról, ezért olyanok kellenek a bizottság élére, akik nem elkötelezettek semmilyen idegen hatalom irányába.

– tette hozzá Toroczkai.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ezt követő sajtótájékoztatón arról beszélt, azért nem született megállapodás az ellenzéki oldallal, mert az ülésen a részükről nem volt ott az, aki valójában dönthet, azaz Gyurcsány Ferenc.

A DK képviselői háromszor elmondták, hogy egyeztetniük kell, érdemes lett volna annak idejönnie, aki tud egyeztetni. Gyurcsány Ferenccel való egyeztetés folyik most, ha jól értem

– magyarázta.

MTI/Illyés Tibor

A Fidesz frakcióvezetője kitért a parlament alakuló ülésének esetleges ellenzéki bojkottjára. Mint mondta, a parlamenti eskütétel időpontja fix. Aki ebben nem vesz részt, az vállalja, hogy a következő eskü időpontját nem ő választja meg, erre a házelnök tehet majd javaslatot.

Kocsis szerint egyébként elgondolkodtató, hogy a bizottsági helyek elosztására eljöttek, azok is, akik nem akarnak részt venni a parlament alakuló ülésén. A fideszes politikus szerint látható, hogy ha pozíciókról és megkereshető pénzről van szó, akkor már fontos a jelenlét.

A megbeszélések szerdán folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik