Belföld

Nagy Ervin még nem száll be a politikába

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szeretne részt venni az árkok betemetésében, de át kell gondolnia, szétcseszi-e működő színész karrierjét.

Nagy Ervin a hvg360-nak adott nagyinterjúban azt mondja, azóta érzi, hogy lehet, be kellene szállnia a politikába, amióta elkezdődött a kultúrkampf, ami szerinte 20-30 évvel veti vissza az országot. Azt korábban is érezte, hogy semmibe veszik a demokráciát, amit akkor sem tartana megengedhetőnek, ha Gyurcsány Ferenc csinálná.

A színész korábban abban bízott, hogy erősebb az EU-kontroll, és csalódott, mert úgy véli, a valódi polgárosodás hiánya miatt a magyarokat morális önzés és a közügyek iránti apátia jellemzi.

Általában előbb a has jön és aztán a morál, de ezt már Brecht is megírta.

Nagy Ervin szerint a Fidesz profin működteti az urambátyám modellre épülő rendszert, de az ellenzék őt sem győzte meg, hogy miért tolja a szekerét. Az orosz-ukrán háború megítélésében ugyanolyan morális gerinctörést lát, mint a kultúrában, a saját szakmájában.

Lehet vérrel, verejtékkel filozófiát gyártani ahhoz, hogy miért nem vagyunk elég bátrak, miért nem állunk oda.

Azt remélte, közéleti kérdésekben irányt tud mutatni, de úgy látja, az emberek elszoktak attól, hogy a művészek szava számítson, pedig szerinte a demokráciára, az állampolgári öntudatra akár a tévében is nevelni kell, ha ott lehet. Ő a kereskedelmi tévéből él. Szereti a versenyszellemet, amit a társadalomból viszont kiöltek.

Szerinte a kutya is ott van elásva, hogy a magyarok szeretik

a gondoskodó-elosztó államapukát, ami hosszútávon ellustít és életképtelenné tesz.

Arra számít, hogy most majd az emberarcú Fidesz jön, Navracsics Tiborral, Lázár Jánossal. Szerinte – az általa főmérnök úrnak nevezett – Orbán Viktor újabb négy éves kormányzása sokkal visszafogottabb lesz. Nem látja, ki válthatná le a másik oldalon a Fidesz elnökét.

Szeretne részt venni az árkok betemetésében, hogy ténylegesen, és ne csak papíron legyen ez a nemzeti együttműködés rendszere,

de annak nem jött még el az ideje, hogy beszálljon a politikába, át kell gondolnia, szétcseszi-e működő színész karrierjét.

Sokat jár vidékre, az utolsó árokásó munkás szlengjét is érti, tudna a társadalmi rétegek között liftezni, ilyen szempontból talán alkalmas lenne politikusnak, de hogy az egész életét becserélje, azt nagyon át kell gondolnia.

Ez egy egyirányú utca.

Szerinte ugyanakkor az is jelzi, hol tartunk, hogy sokan már egy színészben is bíznának. A következő választás előtt egy fiatalközpontú tömörülést gőzerővel támogatna, mert fontosnak tartaná teljesen új morális alapra helyezni az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik