Belföld

Hivatali vesztegetés miatt kirúgták a helyettes államtitkárt, utódja azóta vádlott-társa lett

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Két hónapig lehetett földügyekért felelős helyettes államtitkár Gyüre Anita, akit a hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott Nagy János utódjául nevezett ki a miniszterelnök az agrárminiszter javaslatára. Kiderült, az utód ugyanabban az ügyben lehet sáros, amiben az elődje, és mindketten vádlottként álltak bíróság elé a napokban.

Súlyos blamázst követtek el a kormányzatban alig több mint egy évvel ezelőtt. Amikor 2020 decemberében bilincsben vitték el Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, utódjául azt az osztályvezetőt nevezték ki, aki – mint később kiderült – Nagy tettestársa lehetett.

Egy nappal azután, hogy Nagy Jánosra lecsaptak a rendőrök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Ezek után két héttel később Nagy István agrárminiszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök Gyüre Anitát bízta meg a helyettes államtitkári feladatokkal, aki az ügyészség szerint Nagy bűntársa volt egy ügyben. Gyüre érintettségéről hamarosan a minisztériumban is értesülhettek, mert csak két hónapig volt a posztján. Tavaly február 12-én jött ugyanis az újabb miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben, ezúttal a felmentéséről. Arról, hogy miért bocsátották el posztjáról, nem jelent meg indoklás.

Most már tudni lehet, hogy Gyüre Anita ellen is büntetőeljárás folyik: tavaly júniusban emeltek vádat az ügyben, a múlt héten pedig már a Fővárosi Törvényszék előtt volt jelenése harmadrendű vádlottként Nagy Jánossal együtt, mivel megtartották az előkészítő tárgyalást. A bűncselekmény idején Gyüre Nagy János közvetlen irányítása alatt osztályvezetőként dolgozott a tárcánál. Egy vállalkozóval összejátszva trükközhettek egy tanulmányírással: abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot. Az ügyészség Gyüre Anitát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el.

Kerestük az agrártárcát és Nagy István minisztert, hogy történhetett ez a malőr, indult-e vizsgálat az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Mindenesetre Nagy János és Gyüre Anita közvetlen főnökének, Zambó Péternek az államtitkári pozícióját nem érintette az ügy.

A Transparency International jogi igazgatója szerint „nagyon lukacsos lehet a védőháló, ha ilyen orbitális hibát követtek el” a kormányzatban. Ligeti Miklós emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt a Belügyminisztériumban is volt egy hasonló ügy, amikor egy korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár főosztályvezetőként maradt tovább pár évig a tárcánál.

A bíróság előtt sem Nagy, sem Gyüre Anita nem ismerte be bűnösségét, ezért tárgyalni fogják az ügyüket. Nagy Jánosnak a vádirat szerint több van a rovásán, mivel ő még az agrártámogatásokkal is visszaélt, amikor megállapodott egy vállalkozóval, hogy 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz segíti cégét, ő pedig 5 százalékos üzletrészt kért és kapott a cégben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik