Belföld

Vádat emeltek az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára ellen

Kétrendbeli vesztegetés elfogadása (egy esetben társtettesként megvalósított) és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára ellen.

A vádirat lényege szerint mezőgazdasági tevékenységet folytató cégcsoportot képviselő vállalkozó és egy helyettes államtitkár abban állapodott meg tavaly nyáron, hogy a hivatalos személy segítséget nyújt a vállalkozónak. Ennek keretében a helyettes államtitkár vállalta, hogy a kapcsolatai felhasználásával segíti a vállalkozást a földterületek megszerzésében és tervezett pályázat elnyerésében.

Ezért cserébe öt százalék tulajdonrészt kapott az újonnan létrehozott cégből, ahogy kérte. Ezen túlmenően a helyettes államtitkár abban állapodott meg egy közvetlen irányítása alá tartozó osztályvezetővel, hogy egy gazdasági társaság bevonásával – tanulmány elkészítésére irányuló pályázat kiírása révén – jogtalan előnyre tesznek szert.

Kapcsolódó
Nyomkövetőt kapott az Agrárminisztériumból kirúgott helyettes államtitkár
Nagy Jánost és társát korrupcióval gyanúsítják

A megállapodás alapján valódi verseny nélkül, a helyettes államtitkár által előre meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető készítette volna el a tanulmányt, amelyet később jóvá is hagyott volna. A megbeszéltek szerint a vállalkozónak kifizetendő tízmilliós összeget hármuk között osztották volna fel. A szerződéskötésre végül a keretösszeg hiányára való hivatkozással nem került sor, a kiírt pályázatot visszavonták.

A volt helyettes államtitkár tavaly december óta bűnügyi felügyelet alatt állt. Ezt a bíróság megszüntette, de az ügyészség fellebbezett a végzés ellen. A volt osztályvezető és a két vállalkozó szabadlábon védekeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik