Belföld

A Nézőpont a Fidesz fölényét mérte a háborúban is

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Az orosz-ukrán háború kifejezetten a kispártok támogatottságára hatott negatívan.

Két héttel a választások előtt sem zárul az olló a két nagy politikai tömb között – írja a Nézőpont Intézet. Friss kutatása szerint az aktív szavazók 49 százaléka a Fidesz-KDNP, 41 százalékuk az ellenzéki összefogás listájára szavazna.

A szimpatizánsok „mélyelemzéséből” kitűnik, a Fidesz-szavazók 4 százaléka tekinthető bizonytalannak. Ez az arány az ellenzéknél 41 százalékos, amit az intézet Márki-Zay Péter népszerűtlenségével magyaráz.

Az Egységben Magyarországért  híveinek 56 százaléka felelt Márki-Zay Péter nevével arra a kérdésre, hogy „Ön inkább azt szeretné, hogy Márki-Zay Péter legyen Magyarország miniszterelnöke, vagy azt, hogy Orbán Viktor?”.

A kutatási eredmények alapján a Nézőpont Intézet szokatlan választási viselkedési magatartásnak nevezi, hogy megjelentek az „ingázó” szavazók, a magatartás az aktív szavazók 5 százalékánál érhető tetten.

A háború a kispártok számára kedvezőtlen, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is az aktív szavazók 3, a Mi Hazánk a 2 százalékára számíthat, ha nem tudnak sok szavazót megszólítani az ingázók közül, nem valószínű, hogy bejutnak az Országgyűlésbe.

Előzőleg a Publicus Intézet azt mérte, hogy a Fidesz–KDNP 33, míg az ellenzéki összefogás 31 százalékon áll. Az IDEA Intézet kutatása a minap 40 százalékos Fidesz és 37 százalékos ellenzéki támogatottságot mért, a Republikon felmérése pedig fej fej melletti küzdelmet mutatott 40 és 39 százalékos eredménnyel.

Módszertan 

A Nézőpont Intézet kutatása március 16. és 21. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős minta és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik