Közélet

IDEA: A háború megmozgatta a választókat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
2019 januárja óta nem volt ilyen alacsony a bizonytalanok aránya. Az ellenzék és a Fidesz is erősödött, de a kormánypárt hívei elszántábbak.

Az IDEA Intézet reprezentatív felmérése szerint az orosz-ukrán  háború óta a két nagy politikai tömb erősödött. A teljes népességen belül a Fidesz−KDNP listája 2, az Egységben Magyarországérté 3 százalékponttal emelkedett. Újra nyílttá vált a küzdelem, miután a bizonytalanok aránya és a kisebb pártok támogatottsága csökkent.

A két nagy választói tömb 5 százaléknyi szavazót vonzott magához, ami szokatlanul nagy arányú mozgást, azt jelzi, hogy a választók elindultak a politikai játéktér meghatározó szereplői felé. Ezzel a  Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is távolabb került a parlamenti bejutási küszöbtől. A biztos szavazóknál a Fidesz–KDNP előnye, szavazói elszántsága miatt, 1 százalékponttal tovább nőtt, elérte az 50 százalékot, míg az  ellenzéké 1 százalékponttal 43 százalékra csökkent. Ebben a körben sincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

A pártok külön-külön mért támogatottsága alig-alig változott. A Fidesz–KDNP 38 százalékon (+1%) áll, de 1 százalékponttal nőtt a Demokratikus Koalíció (12%) és a Jobbik támogatottsága (10%) is, az MSZP (3%), a Párbeszéd (2%) és az LMP (1%) támogatottsága változatlan maradt, 1 százalékponttal csökkent a Momentum Mozgalomé. A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom is 3–3 százalékon áll.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 23 százalék, ami a legalacsonyabb érték 2019 januárja óta.

Az IDEA Intézet azt írta, a putyini agresszió miatt kitört orosz-ukrán háború érdemben nem rajzolta át a politikai erőviszonyokat. Mindkét nagy politikai tömb támogatottsága nőtt, a választók azon erők irányába mozdultak, amelyek érdemben tudják a politikai történéseket befolyásolni. A választások előtt három héttel a teljes népesség vonatkozásában újra nyílttá vált a küzdelem, de a fideszes szavazók elszántsága jelentősen meghaladja az ellenzékiekét.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait március 2. – március 11. között vette fel, A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik