Belföld

Publicus: Vezet a Fidesz, de több a kormányváltó

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A háború óta csökkent a két tábor támogatottsága közti különbség.

A megkérdezettek 42 százaléka az egységes ellenzék, 39 százaléka a Fidesz kormányzásának örülne – derül ki a Publicus Intézet friss közvélemény-kutatásából, amit a Népszavának készített. Az összes megkérdezett ötöde bizonytalan. Többen, 32 százalék nem adott határozott választ arra, melyik pártra szavazna április 3-án.

Az elemzők szerint ez a magyarázata, hogy a kormányváltó hangulat erősebb, mint az ellenzéki Egységben Magyarországért támogatottsága. A kormányváltásban reménykedő relatív többség dacára ugyanis a Fidesz–KDNP 33, míg az ellenzéki összefogás 31 százalékon áll. Más párt nem is jutna be a parlamentbe.

A háború kitörése (február 24-e) óta a kormánypárt 5 százalékpontos előnye mára 2 százalékpontosra olvadt. Azt írták, az orosz invázió első hete inkább az ellenzéki szavazókat bizonytalanította el, de ők visszataláltak a szövetséghez, míg a kormánypártok táborában lassú eróziót okoz a Fidesz-KDNP viszonyulása az agresszióhoz.

A Népszava a kutatás módszertanát nem ismertette, de az intézet azt a pártok támogatottságáról közzétette oldalán. Az IDEA Intézet kutatása a minap 40 százalékos Fidesz és 37 százalékos ellenzéki támogatottságot mért, a Republikon felmérése pedig fej fej melletti küzdelmet mutatott 40 és 39 százalékos eredménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik