Belföld

Bírálja az állami média bírálóit a Médiatanács

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Médiatanács később majd kivizsgálja a tévés hírműsorok tájékoztatását a háborúról.

Az NMHH Médiatanácsa által kedden kiadott közlemény alapján Koltay András, a Médiatanács elnöke (a képen) nem meneszti Papp Dánielt az MTVA éléről, éppen ellenkezőleg, védelmébe veszi az orosz propagandát terjesztő állami médiát – írja a Media1.

Előzőleg Ungár Péter (LMP) az „orosz agresszió mosdatása” miatt a Médiatanácshoz, az ellenzék pedig az EBESZ-hez fordult, miután  az állami médiában az orosz-ukrán háború kitörése után is oroszbarát propaganda hangozhatott el. Petíció indult azért, hogy a Médiatanács elnöke mozdítsa el az MTVA vezérigazgatóját, mire az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató az ellenzéket panaszolta be a Médiatanácsnál és a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Ezt követően adta ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közleményét, amelyben azt írta, hogy az orosz-ukrán háború eseményei egybeesnek a magyar választási kampánnyal, ilyenkor pedig a közszolgálati médiának kiemelt a felelőssége a megfelelő tájékoztatásban. Ugyanakkor a testület szerint a politikai szereplők súlyos kritikái

alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és a közhangulat indokolatlan felkorbácsolására.

A Médiatanács a politikai élet szereplőinek figyelmét hívta fel arra, hogy

a kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása.

A kiegyensúlyozott, tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről – írták. A hatóság a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket kivizsgálja majd és célvizsgálatot indít, bemutatja

az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

Koltay András néhány napja lapunknak azt mondta, a Médiatanács a jelenlegi jogi környezetben nem tudott mit kezdeni azzal, amikor kiderült, a közmédiában az EP-kampány idején Bende Balázs, a külpolitikai kabinet vezetője utasítást adott a Fidesz támogatására. Az elnök nyilvánvalóvá tette, szerinte az emberek ma már nem is igénylik, hogy bármelyik híradó kiegyensúlyozott legyen.

Amúgy sincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól.

Kapcsolódó
Koltay András: A média függetlensége egy önmaga által gyártott mítosz
A médiahatóság új elnöke szerint ahogy a politikai erőviszonyok változnak, úgy módosulhatnak a médiapiac tulajdoni viszonyai is, ez jól kirajzolódott 2010 után. Koltay András úgy véli: a média azért nem független, mert a tulajdonos és más érdekcsoportok érdekei mentén működik, ráadásul az újságírók is szükségszerűen elfogultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik