Belföld

Az ellenzék az EBESZ-hez fordul az állami média álhírei miatt

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP
Elfogadhatatlannak tartják az oroszbarát propaganda terjesztését.

Az Egységben Magyarországért pártjai a közmédiában terjedő álhírek miatt az EBESZ magyarországi missziójához fordulnak. Mint írták, elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami és a „szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média” szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében.

Nem lehet szó nélkül nézni, ahogy az állami médiában az orosz agresszióval kapcsolatban elferdítik a valóságot, a magyar ellenzéki álláspontokat pedig szövegkörnyezetükből kiragadva, azok eredeti jelentését teljesen megváltoztatva közlik.

Ez a gyakorlat elítélendő és különösen felelőtlen, tekintve, hogy az Európai Unió már szankciókkal sújtja a putyini háborús propagandát terjesztő orosz médiacégeket – tették hozzá. A hat párt közleménye szerint egy olyan helyzetben, amikor a szomszédos Ukrajnában sokan meghalnak otthonuk védelmében, fontos lenne a korrekt tájékoztatás, a politikai megszólalások tisztességes bemutatása.

A jelenlegi háborús helyzetben az a minimum, hogy a több mint 130 milliárd forintból fenntartott állami média megfeleljen ezeknek a követelményeknek – írták.

Előzőleg Ungár Péter, az LMP politikusa a Médiatanács vizsgálatát sürgette amiatt, ahogy az MTVA az orosz agressziót mosdatta. Pártja szerint az orosz-ukrán háború kitörése napján az állami hírtévé a kormány álláspontjával ellentétesen próbálta félretájékoztatni a nézőket.

Kapcsolódó
Ungár Péter nem hagyja annyiban az orosz agresszió mosdatását
A Médiatanácshoz fordul az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik