Belföld

Korrupcióval gyanúsítják az MSZP-s Tóth Csabát, egy vallomás szerint 250 millió forinthoz jutott így hozzá

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Polt Péter indítványt tett az Országgyűlés elnökénél a szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A legfőbb ügyész közleménye szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti az ügyészség szerint.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás lefolytatására Tóth mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Kerestük az ügyben Tóth Csabát telefonon, ám egyelőre nem értük utol.

Tóth Csaba 2014-ben és 2018-ban is egyéni képviselői mandátumot szerzett a XIV. kerületben, de az idei parlamenti választáson már nem indul. Az előválasztási küzdelemtől azt követően lépett vissza, hogy kihátráltak mögüle az őt támogató pártok, miután ellenfele, Hadházy Ákos kiderítette, hogy a szocialista politikus bizalmasai 2012-ben létrehoztak egy alapítványt, majd 2013-ban megvettek egy gyártelepet a XXII. kerületben. A bonyolult üzleti konstrukcióban több olyan személy is szerepet kapott, akiket a szocialista képviselő bizalmi embereinek tartanak, és közülük többen Zuglóban is fontos tisztséghez jutottak az elmúlt években.

A Magyar Nemzet csütörtökön arról írt, hogy megszerezte Fuzik Zsolt – a BKV és a CBA volt informatikai vezetője – gyanúsítotti vallomásának egyes részleteit. Fuzik elmondta a nyomozó hatóságoknak, hogy a vesztegetési pénzt a SIS Parking Kft. hamis számlák beállításával gazdálkodta ki, Horváth Csaba pedig – miután a kerületi parkolási bevételekből realizált nyereség felét elkérte magának és társának, aki ezek szerint Tóth Csaba volt – három alkalommal hárommillió forintot követelt és kapott az érintett cég vezetőjétől. Cserébe azt ajánlotta fel, hogy ha főpolgármesterré választják, meghálálja. Horváth Csabát emiatt már szerdán gyanúsítottként hallgatták ki.

Kapcsolódó
Horváth Csaba parkolási ügyek miatt gyanúsított lett
Befolyással üzérkedéssel gyanúsítják Zugló szocialista polgármesterét.

Az ATV úgy tudja: a gyanúsítás alapja Tóth Csaba esetében is Fuzik Zsolt vallomása, amely szerint a szocialista politikus havonta 10-11 millió, összesen minimum 250 millió forinthoz juthatott így hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik